Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

44α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Ξεκινούν τα 44α "Δημήτρια"



Με 80 και πλέον εκδηλώσεις σε διάρκεια μόλις 70 ημερών (σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοργανώσεις που διαρκούσαν τέσσερις και πλέον μήνες) τα "Δημήτρια" - ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός του Δήμου Θεσσαλονίκης επανέρχεται για 44η συνεχή χρονιά.

Ο τενόρος Χοσέ Καρέρας, η αισθησιακή χορεύτρια του φλαμένκο Αΐντα Γκομέζ, ο σαξοφωνίστας από το Μέμφις Τσαρλς Λόιντ, η τραγουδίστρια του Αλμοδόβαρ Λουθ Κασάλ, η υψίφωνος Χούλια Μιγκένες, η χορεύτρια σύγχρονου χορού Ελίζα Μόντε, ο Δημήτρης Σγούρος συνθέτουν το "πάζλ" των δεκάδων καλλιτεχνών που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για παραστάσεις και συναυλίες.

Η μεγάλη έκθεση "Ο Μιρό της Μαγιόρκα", που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, οι "Πέρσες" του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ντιμίτερ Γκότσεφ (Δάσους), και οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής (Κήπου) ανοίγουν το πυκνό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο Χοσέ Καρέρας σε ένα κοντσέρτο με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εμφανίζεται στο Θέατρο Γης (7/9), ενώ την εναρκτήρια συναυλία δίνει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σολίστες τους Δημήτρη Σγούρο και Γιώργο Λαζαρίδη (10/9, ΜΜΘ).

Χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος είναι το "άνοιγμα" στην πόλη και τους κατοίκους της με τις πρωτότυπες πολύχρωμες φιγούρες με έντονα χρώματα που "κοσμούν" αλλά και σηματοδοτούν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τοποθετημένες σε κεντρικά σημεία της πόλης (Αεροδρόμιο, Λευκός Πύργος, Πανεπιστήμιο, Εκθεση κ.α) καθώς και το μαζικής διανομής συνοπτικό πρόγραμμα των Δημητρίων που τυπώθηκε σε 60.000 αντίτυπα και εκδόθηκε σε εννέα γλώσσες (Ελληνικά, Βουλγαρικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Αλβανικά, Ρουμανικά, Σερβικά, Ρωσικά, Γερμανικά).

Από τις μουσικές εκδηλώσεις, την παράσταση κλέβουν η Ισπανίδα μούσα του Αλμοδόβαρ Λουθ Κασάλ (14/9, Θέατρο Δάσους), η Χούλια Μιγκένες με μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του, ένα μουσικοθεατρικό έργο αφιερωμένο στο συνθέτη Φρ.Σούμπερτ (20/9, Βασιλικό), η συναυλία με τραγούδια για τον Μίκη Θεοδωράκη από το Trio Quichotte από το Κέμνιτς (24/9, Γκαίτε), η "Ρωμαϊκή Αγορά του Μάνου Χατζιδάκι από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης (27/9, ΜΜΘ), ο Τσαρλς Λόιντ και το Τρίο του (6/10, ΜΜΘ), το αφιέρωμα στον Ρίτσο (16/10, ΑΠΘ).

Το στίγμα στο χορό δίνουν η Αΐντα Γκομέζ σε μια νέα παραγωγή της "Κάρμεν" (1/9, Δάσους), η Ούμα Σάρμα από την Ινδία (2/9 Κήπου), το "Eliza Monte Danse" (29, 30/9, ΜΜΘ), η ομάδα "Idan Cohen Dance Group" από το Ισραήλ (27/10, ΑΝΕΤΟΝ).

Στα εικαστικά ξεχωρίζουν η αναδρομική του Χρήστου Καρά (που σχεδίασε τις αφίσες της διοργάνωσης) οι εκθέσεις γλυπτικής του Ευθύμιου Καλεβρά, ζωγραφικής του Σαράντη Καραβούζη, της Μαρίας Κυπριανού, του Χάρη Λάμπερτ, "Dalibros" - φωτογραφίας και έντυπου υλικού από το ίδρυμα Νταλί.