Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ

Κατερίνη 31 Αυγούστου 2009
Θέμα: Ποιοτικό παρακράτημα σε καπνοπαραγωγούς της Πιερίας

Προς
Τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ξενοφώντα Βεργίνη
Τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο






Κύριε Πρόεδρε,

Είναι γνωστό ότι στο νομό Πιερίας η καλλιέργεια του καπνού αποτελεί το μοναδικό και βασικό εισόδημα για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.
Οι καπνοκαλλιεργητές της Πιερίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σειρά σημαντικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ αυτών ήταν και η ενίσχυσή τους με το λεγόμενο «ποιοτικό παρακράτημα» που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια και εφαρμόστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των καπνοπαραγωγικών ομάδων του νομού.

Για να λάβουν οι παραγωγοί το ποιοτικό παρακράτημα 2% πρέπει να εφαρμόσουν στην παραγωγή του καπνού το εθνικά Πρότυπα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για τον καπνό, που αποτελεί την τεκμηρίωση της παραγωγής ποιοτικού καπνού.

Δυστυχώς, μικρός αριθμός παραγωγών καπνού, 59 στον αριθμό, είτε λόγω κακής ενημέρωσης, είτε λόγω εσφαλμένης αντίληψης για τις συνέπειες, δεν προχώρησαν σ’αυτή τη διαδικασία με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται τυπικά τους πόρους του ποιοτικού παρακρατήματος. Το μεικτό ποσό που θα δικαιούνταν είναι: 34.116,40 ευρώ.

Επειδή η παραγωγή καπνού είναι ένας σημαντικός παραγωγικός κλάδος της πατρίδας μας που βοηθά στην οικονομία του τόπου αλλά και στη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο.

Κυρίως όμως επειδή τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών είναι οξυμμένα και το εισόδημά τους χρειάζεται ενίσχυση, θεωρώ πως δεν πρέπει να στερηθούν το ποιοτικό παρακράτημα που ουσιαστικά δικαιούνται για τυπικά κωλύματα.

Θα σας παρακαλούσα κύριε Πρόεδρε, να δείξετε ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα και να βοηθήσετε, έτσι ώστε να λάβουν όλοι οι παραγωγοί της Πιερίας το ποιοτικό παρακράτημα που δικαιούνται.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων


Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος
Βουλευτής Νομού Πιερίας







Συνημμένα: Ο κατάλογος των παραγωγών του Ν.Πιερίας που δεν έχουν κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση και δεν τους έχει καταβληθεί το ποιοτικό παρακράτημα εσοδείας 2008