Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Μπραβο...

Σε επιτυχή θεραπεία με βλαστοκύτταρα, τα οποία προήλθαν από τον δικό του ομφάλιο λώρο, υποβλήθηκε ένα κοριτσάκι 31 μηνών από τη Βόρεια Ελλάδα που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είχε αποθηκευτεί σε ιδιωτική τράπεζα κρυοσυντήρησης στη Θεσσαλονίκη, ενώ η μεταμόσχευση των κυττάρων πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που βλαστοκύτταρα από τράπεζα ομφαλικών μοσχευμάτων στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης.

Ένα μήνα μετά τη μεταμόσχευσημ στην αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου Dukes των ΗΠΑ, το κοριτσάκι άρχισε να μιλάει και να σχηματίζει προτάσεις τριών έως πέντε λέξεων, και η κινητικότητα των άκρων της βελτιώθηκε αρκετά ώστε μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνη της ένα ποτήρι.

Επειδή το κοριτσάκι είχε και δίδυμο αδελφάκι, η μητέρα σύγκρινε την ανάπτυξη των δύο παιδιών και πολύ νωρίς, δηλαδή από τους πρώτους 3-4 μήνες, διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη του ενός υστερούσε. Το πρόβλημα εξελίχτηκε σε εγκεφαλική παράλυση και οι γονείς αποτάθηκαν στην τράπεζα βλαστοκυττάρων, όπου είχε φυλαχθεί το ομφαλοπλακουντιακό αίμα των διδύμων.

Οι υπεύθυνοι της τράπεζας τους συνέστησαν να αποταθούν στην αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου Dukes των ΗΠΑ, όπου τον περασμένο Ιούλιο το κοριτσάκι υποβλήθηκε σε αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από το δικό του ομφαλοπλακουντιακό αίμα.