Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μια ανάσα πριν το τέλος της 42χρονης εξουσίας του, φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι.




Η Τρίπολη, το προπύργιο του καθεστώτος – βρίσκεται...
κατά 95% στα χέρια των αντικαθεστωτικών και τις τελευταίες ώρες, σφοδρές μάχες διεξάγονται γύρω από το τελευταίο οχυρό του Λίβυου ηγέτη, την κατοικία του στην συνοικία Μπαμπ αλ Αζιζία.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, στους δρόμους γύρω από το συγκρότημα κατοικιών του Καντάφι - - βρέθηκαν δύο σωροί που πιθανότατα ανήκουν στον γιο του Λίβυου ηγέτη Χαμίς και τον κουνιάδο του Καντάφι και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών , Αμπουλάχ Ζανούσι.

Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν , τότε η γραμμή άμυνας του Συνταγματάρχη, αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο καθώς οι δύο αυτοί άνδρες, ήταν οι αρχηγοί των στρατευμάτων, που από το μεσημέρι προσπαθούν απωθήσουν τους εξεγερμένους από την Τρίπολη.

Νωρίτερα, δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι, απελευθέρωσαν τον γιό του Μοχάμεντ, ο οποίος είχε συλληφθεί από τους εξεγερμένους μαζί με τον Σάιφ αλ Ισλάμ και τον Σααντί, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ομπάμα: Η διακυβέρνηση Καντάφι τελείωσε

Αν και οι μάχες ακόμα συνεχίζονται, εν τούτοις είναι φανερό ότι η εποχή της διακυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι "φτάνει στο τέλος της", δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα,.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν φόβοι για πράξεις βίας και αντεκδικήσεις από ορισμένους εξεγερμένους, ο Λευκός Οίκος τόνισε για αλλή μια φορά ότι η Αμερική δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Λιβυκό έδαφος ενώ ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε την βοήθεια του ΟΗΕ για ομαλή μετάβαση της εξουσίας στην μετά-Καντάφι εποχή και ανθρωπιστική βοήθεια για τους Λίβυους πολίτες.

Θρίλερ με την τύχη του Συνταγματάρχη Καντάφι.

Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι αυτή την ώρα, που βρίσκεται ο Μουαμάρ Καντάφι. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Λίβυος ηγέτης δεν έχει εγκαταλείψει το οχυρό του στην πρωτεύουσα καθώς «οι ΗΠΑ δεν έχουν στη διάθεσή τους κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι εγκατέλειψε την Τρίπολη».

Άλλες πληροφορίες που διαρρέουν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία θέλουν τον Καντάφι να έχει βρεί καταφύγιο στην έρημο της Λιβύη, σε φυλές τπυ του είναι πιστές, στα νότια της χώρας.

Όλα όμως τα στοιχεία συγκλίνουν ότι ο Καντάφι δεν έχει εγκαταλείψει την χώρα του. Ο ίδιος μάλιστα έχει δηλώσει πεισματικά και επανειλημμένα ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την εξουσία και την Λιβύη και ότι θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων.

Για την μετα-Καντάφι εποχή ετοιμάζεται η Δύση

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, παρουσία ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου καθώς και άλλων περιφερειακών οργανισμών.

"Ζούμε μια στιγμή που μας γεμίζει ελπίδα, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι", δήλωσε ο Μπαν, προτείνοντας τη βοήθεια του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η πολιτική μετάβαση στην Λιβύη.

Σύνοδος της Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη , προκείμενου να "συντονίσουν τα προσεχή στάδια", την ώρα που επίκειται πτώση της Τρίπολης, ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Αφρικανική Ένωση συγκάλεσε σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών του Συμβουλίου της Ειρήνης και Ασφάλειας την Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη κατάσταση στη Λιβύη.

Σύσσωμη η Δύση κάλεσε για άλλη μια, τελευταία φορά τον Λίβυο ηγέτη να εγκαταλείψει την εξουσία καθώς, κάθε προσπάθεια αντίστασης του θεωρείται πλέον μάταιη. ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ χαιρέτισαν την νίκη των εξεγερμένων ενώ Αίγυπτος και Παλαιστίνη αναγνώρισαν σήμερα - μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις- το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως τον μόνιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού .