Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Το γάλα ξεδιψάει καλύτερα τα παιδιά


Υπερτερεί το γάλα έναντι του νερού, αλλά και των άλλων ροφημάτων στο να ξεδιψάει καλύτερα τα παιδιά, μετά από γυμναστική ή άλλη έντονη δραστηριότητα.

Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γάλα είναι καλύτερο από το νερό ή τα άλλα ροφήματα, επειδή αποτελεί πηγή καλής ποιότηταςπρωτεϊνών, υδατανθράκων, ασβεστίου και ηλεκτρολυτών,ενώ, αντικαθιστά το αλάτι που χάνεται με την εφίδρωση και βοηθά τον οργανισμό να κατακρατά καλύτερα το νερό.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 8 έως 10 ετών τα οποία γυμνάζονταν σε έναν θερμικό θάλαμο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γάλα τα ενυδάτωνε καλύτερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ Μπράιαν Τίμονς, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Ιατρικής «Michael G. DeGroote» του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, η μη σωστή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης έχει σαν συνέπεια τη μείωση των επιδόσεων.


Συγκεκριμένα, για κάθε 1% αφυδάτωση που έχει κανείς, μειώνονται κατά 15% οι επιδόσεις του στην γυμναστική, ενώ ταυτοχρόνως αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί και η σωματική θερμοκρασία του, και μειώνεται η αντοχή του.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως η αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως προβλημάτων, όπως ηθερμοπληξία.