Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μέτρα για τα «φέσια» ενοικιαστών ζητά από τη ΔΕΗ η ΠΟΜΙΔΑ


Άμεση επιβολή μέτρων για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) .
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι οφειλέτες αφήνουν ανεξόφλητα χρέη στους εκμισθωτές, όχι μόνο από κατανάλωση ρεύματος αλλά και από ενοίκια, κοινόχρηστα και λοιπές ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως σε περιπτώσεις που ο μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει μεταβιβαστεί στο όνομα του ενοικιαστή και τα χρέη καλείται να τα καταβάλλει ο ιδιοκτήτης.
Μιλώντας στο newsbomb.gr ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεργιώτης σημείωσε πως η ΔΕΗ ήδη έχει προχωρήσει στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη διευκόλυνση περίπου 300.000 καταναλωτών που αδυνατούν για διάφορους λόγους να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, άνεργοι, πολύτεκνοι κλπ.
«Υπάρχει αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών αλλά είναι αντιμετωπίσιμη. Υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 2% που καθυστερεί να πληρώσει, η πλειοψηφία πληρώνει.

Αναφερόμενος στο θέμα των οφειλών από ιδιοκτήτες κατοικιών που οι ενοικιαστές δεν εξόφλησαν λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Στεργιώτης τόνισε πως η ΔΕΗ εξετάζει το θέμα, το οποίο πιθανότατα θα έρθει προς συζήτηση και στο ΔΣ της εταιρείας.
«Η ΔΕΗ βλέπει το όνομα στο οποίο πηγαίνει ο λογαριασμός ρεύματος, δεν γνωρίζει αν αυτός είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής. Παρ’όλα αυτά θα εξετάσουμε και τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ με κάποιες απλό τις οποίες συμφωνώ», δήλωσε στο newsbomb.gr ο κ. Στεργιώτης.
Η ΠΟΜΙΔΑ, υποστηρίζει ότι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης και η αδυναμία επανασύνδεσης του οφειλέτη αν δεν τακτοποιήσει τις οφειλές του όχι μόνο προς τον πάροχο, αλλά προς τους Ο.Τ.Α. και λοιπούς φορείς που εισπράττουν τέλη μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Προτείνει επίσης να θεσπιστεί και απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή στην περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της μεταφοράς της οφειλής.
Τάσσεται εξάλλου υπέρ της εγκατάστασης μετρητών με δυνατότητα προπληρωμής, ενώ ζητά να θεσπιστούν διευκολύνσεις για τους καταναλωτές που καθυστερούν την εξόφληση των υποχρεώσεών τους, εφόσον ήταν συνεπείς τους προηγούμενους 12 – 24 μήνες.