Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Η γυναίκα που μυρίζει τα βιβλία

Η καλλιτέχνις Rachel Morrison, στα 29 της χρόνια, μπορεί να παινεύεται για δύο πράγματα: ότι δουλεύει στη βιβλιοθήκη του MoMA και ότι κατάφερε να πείσει τους...υπεύθυνούς της να της επιτρέψουν να καταγράψει τις μυρωδιές όλων των βιβλίων της βιβλιοθήκης. Και των 300.000 δηλαδή. «Μέχρι στιγμής έχει καταγράψει τα 150», δηλώνει ο βιβλιογράφος και φίλος της Morrison, David Senior, «και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι είναι ένα γενναίο εγχείρημα, γιατί μερικά βιβλία μυρίζουν πολύ άσχημα».

Σύμφωνα με τους New York Times, η μυρωδιά των βιβλίων προέρχεται από τα εφήμερα οργανικά συστατικά που το χαρτί βγάζει με την πάροδο των χρόνων. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τόσες μυρωδιές βιβλιών όσα είναι και τα αντίστοιχα βιβλία. Πολλοί είναι οι παράγονες που συμβάλλουν στην τελική μυρωδιά που έχει το καθένα: τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτύπωση, τα είδη δέντρων από τα οποία έγινε το χαρτί, οι κόλλες αλλά και το πού βρίσκονταν τα βιβλία.

Η προσπάθεια της Morrison έχει να κάνει με την ανάγκη να καταγράψει το εφήμερο. «Το να μυρίζω τα βιβλία είναι κάτι νοσταλγικό για μενα – συχνά μου έρχονται μνήμες από το σπίτι των παπούδων μου ή από βιβλιοθήκες που πήγαινα όταν ήμουν μικρή», λέει η ρομαντικά φιλόδοξη Rachel. 
to-kounavi.blogspot.com