Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Αποχετευτικά έργα ύψους 6.200.000 ευρώ σε Καρίτσα και Βροντού Δήμου Δίου-Ολύμπου



ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
*Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ, ΥΨΟΥΣ1.300.000 ΕΥΡΩ.
* ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ2.200.000 ΕΥΡΩ.
Υπογράφτηκε μεταξύ του δήμου Δίου-Ολύμπου και της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρίας ΤΕΚ Α.Ε. η σύμβαση για την κατασκευή έργων αποχετευτικών δικτύων στις δημοτικές κοινότητες Καρίτσας και Βροντούς της δημοτικής ενότητας του Δίου.

Τις σχετικές συμβάσεις υπέγραψαν ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου και ο πρόεδρος του Δ.Σ. και εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΚ Α.Ε. Ηλίας Σαψάλης.Στη διαδικασία παραβρέθηκαν δυο συνεργάτες της εταιρίας, ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Νίκος Μπονοβόλιας αλλά και το στέλεχος της υπηρεσίας, Ηρακλής Χατζημήτρος.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Μετά την υπογραφή των συμβάσεων ο δήμαρχος Γ.Παπαθανασίου σε δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το έργο αυτό θα πρέπει να παραδοθεί σε 18 μήνες.Σημείωσε ότι με το έργο αυτό συνεχίζεται η προώθηση έργων στη δημοτική ενότητα Δίου και συμπλήρωσε ότι τα υπόλοιπα έργα αποχετεύσεων, που θα γίνουν σε Νέα Έφεσο,Κονταριώτισσα, Άγιο Σπυρίδωνα και Δίον-Πλατανάκια είναι προϋπολογισμού17.000.000 ευρώ.
«Εμείς με τα έργα αυτά και με τις υπογραφές των συμβάσεων απαντάμε σ’ αυτούς που λένε ότι δεν γίνονται έργα στον Δ.Δίου-Ολύμπου. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου της αποχέτευσης Λεπτοκαρυάς 1.300.000 ευρώ ενώ μέχρι τέλους του έτους θα δημοπρατηθεί και η αποχέτευση του Πλαταμώνα προϋπολογισμού2.200.000 ευρώ.
Ακόμη, έχουν δημοπρατηθεί από το «πράσινο ταμείο» τα οικολογικά ποδήλατα για τους επισκέπτες της περιοχής και έχει εγκριθεί η μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας της δημοτικής ενότητας Δίου, προϋπολογισμού 3.400.000 ευρώ.
Εννοείται ότι μένουν και άλλα έργα που θέλουμε να γίνουν και τα οποία τα «κυνηγάμε», όπως είναι η αξιοποίηση των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών στο τμήμα Πλαταμώνας– Πόροι, όπως είναι η αντιπλημμυρική προστασία του Πλαταμώνα καθώς επίσης και η καλύτερη οργάνωση ύδρευσης σ’ ολόκληρη τη δημοτική ενότητα του Ανατολικού Ολύμπου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανασίου.
Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Μ.ΤΣΙΜΗΤΡΗ
Σύμφωνα με όσα ανέφερε για το θέμα αυτό η τοπική αντιδήμρχος Δ.Ε. Δίου, Μαρία Τσιμήτρη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην δήμου Δίου (αριθμ. Απόφασης Δ.Σ.79/2009) ανατέθηκε στην Πιερική Αναπτυξιακή η εκπόνηση της μελέτης: «Μελέτη εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων Δ.Δ. Βροντούς και Δ.Δ. Καρίτσας» με υπογραφείσα σύμβαση 01/06/2009, υποβολή πρότασης 28/12/2010 και έγκριση18/03/2011.
Ειδικότερα προβλέπεται η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων Βροντούς και Καρίτσας του Δήμου Δίου, οι κεντρικοί απαγωγοί μεταφοράς λυμάτων (αγωγοί βαρύτητας και καταθλιπτικοί) καθώς και οι κτιριακές και λοιπές ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των τριών αντλιοστασίων. Η μεταφορά των λυμάτων θα γίνει στις εγκαταστάσεις του βιολογικού σταθμού Κατερίνης (ΕΥΠΕ Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος ΚΥΑ ΑΠ οικ129026/10-08-2010).
Διάταξη των δικτύων στους οικισμούς
Στη σχετική μελέτη έγινε ο υπολογισμός του συνολικά απαιτούμενου δικτύου για την κάλυψη όλης της έκτασης των δύο δημοτικών διαμερισμάτων μαζί με τις μελλοντικές επεκτάσεις τους, με δυνατότητα να μπορεί να κατασκευαστεί αυτοτελώς σε πρώτη φάση μόνο το τμήμα του δικτύου που χρειάζεται για την κάλυψη των τωρινών αναγκών των δύο οικισμών και να προμετρηθεί ξεχωριστά.
Παραδοτέα του έργου είναι :
· Εσωτερικό δίκτυο
· στο Δ.Δ. Βροντούς συνολικό μήκος 17,2 χλμ περ.
· στο Δ.Δ. Καρίτσας 19,4 χλμ περίπου.
· Οι κεντρικοί Αγωγοί
· Ο Καταθλιπτικός αγωγός Α1-Α2 διατομής Φ280 μήκος 3,80 χλμ περίπου
· Ο Καταθλιπτικός αγωγός Α2-ΕΕΛ Δίδυμος διατ. Φ355 μήκος 7,75*2=15,60 χλμ περίπου
Ο Αγωγός Βαρύτητας Βροντού – Α2 διατομής Φ400 και Φ500 μήκους 3,80 χλμ περίπου.τρία αντλιοστάσια προκατασκευασμένου τύπου στεγανά από HDPE η από ανοξείδωτο χάλυβα DIN 1.4571 (AISI 316) με σύστημα προσυγκράτησης στερεών υλών.
Η αντιδήμαρχος Μαρία Τσιμήτρη σε δηλώσεις της είπε ότι αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες προς όλες τις Υπηρεσίες που βοήθησαν στην ολοκλήρωση-υποβολή και έγκριση της μελέτης και ιδιαίτερα τα αξιόλογα στελέχη της Πιερικής Αναπτυξιακής, τη Δ/ντρια κ. Μπέτυ Παρτσαλίδου, τον κ.Πέτρο Μυλωνόπουλο και τον κ. Νίκο Διαμαντίδη, που εύστοχα, άμεσα και αποτελεσματικά συνεργάστηκαν ώστε να αρχίσει να υλοποιείται σήμερα το σημαντικό αυτό έργο για τη Δ.Ε. Δίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της περιοχής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΕΚ Α.Ε. ΗΛΙΑΣ ΣΑΨΑΛΗΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. και εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΚ Α.Ε., Ηλίας Σαψάλης, σε δικές του δηλώσεις ανέφερε: «Υπογράφτηκε η σύμβαση για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων σε Καρίτσα και Βροντού και τη σύνδεση αυτών των δικτύων με τον βιολογικό καθαρισμό Κατερίνης. Εκτιμώ ότι σε έναν μήνα θα έχουμε εγκατασταθεί και θα έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες.
Πιθανότατα να ξεκινήσουμε από τη Βροντού, θα προχωρήσουμε στη συνέχεια στην Καρίτσα και τελευταία θα κατασκευάσουμε τους «αγωγούς κατάθλιψης», επειδή το έργο περιλαμβάνει και τρία εξειδικευμένα αντλιοστάσια τα οποία θα καταθλίβουν τα νερά αποχέτευσης στον βιολογικό Κατερίνης όπου και θα επεξεργάζονται».
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΝΟΒΟΛΙΑΣ.
Τέλος, ο Νίκος Μπονοβόλιας, προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Δίου-Ολύμπου, ο οποίος θα είναι και ο προϊστάμενος της διευθύνουσας υπηρεσίας του συγκεκριμένου έργου, δήλωσε: «Θεωρώ ότι αυτό το έργο είναι έργο πνοής και αφορά ένα τμήμα του πρώην δήμου Δίου, τα δύο μεγαλύτερα χωριά, δηλαδή τη Βροντού και την Καρίτσα.
Έπονται τα τέσσερα άλλα χωριά, δηλαδή το Δίον με τον οικισμό των Πλατανακίων, ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Κονταριώτισσα και η Νέα Έφεσος, όπου ευελπιστούμε ότι στους επόμενους τρεις μήνες θα δημοπρατηθούν τα αντίστοιχα έργα και σ’ αυτά τα χωριά, ούτως ώστε να λυθεί το ζήτημα της αποχέτευσης των λυμάτων στη δημοτική ενότητα Δίου.
Το έργο ήταν αρχικού προϋπολογισμού 11.000.000 ευρώ, ωστόσο με την έκπτωση που έδωσε η εταιρία ΤΕΚ Α.Ε. το ποσό μειώθηκε στα 6.200.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα βασικό έργο υποδομής, γιατί όταν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει, θα πάψουν, επιτέλους, να υπάρχουν βόθροι, θα πάψει το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης ρίψης λυμάτων στο περιβάλλον. Αυτά τα λύματα προβλέπεται να οδηγούνται στον βιολογικό καθαρισμό Κατερίνης.
Θα πρέπει να πούμε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη εργολαβία όσον αφορά στις ιδιωτικές συνδέσεις. Η εργολαβία αυτή θα κινηθεί σχεδόν παράλληλα με το έργο κατασκευής των αγωγών και θα γίνονται οι συνδέσεις. Τον επόμενο μήνα εκτιμώ ότι θα δημοπρατηθεί και το έργο αυτό».