Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ, ΕΡΧΕΤΑΙ Ο "ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ" ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΔΙΔΑΞΕ Η ΠΙΕΡΙΑ ΜΟΥ ΡΕ Γ@ΜΩΤΟ ΜΟΥ


Σε διαβούλευση για την ακρίβεια και τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου 

Ο συντονισμός της δράσης "Αφήστε τα στο Ταμείο" της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας και η δημιουργία  νέας συντονιστικής επιτροπής ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο μιας δημόσιας διαβούλευσης για το πως θα κινηθεί η πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα και για να συγκροτηθεί νέα συντονιστική επιτροπή που θα κατευθύνει τις ενέργειες σε τοπικό επίπεδο, αλλά θα μπορεί και να επικοινωνεί με αντίστοιχες ομάδες εθελοντές στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ιδιαίτερη σημασία, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι να αναζητηθούν στοιχεία για τις ανάγκες του νοικοκυριού σε βασικά προϊόντα, ούτως ώστε να πειστούν όλο και περισσότεροι πολίτες για την ανάγκη κινητοποιήσεων για τη μείωση των τιμών των τροφίμων στις προθήκες κυρίως των μεγάλων σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, προτάθηκε να γίνει μια επαφή και με τις γαλακτοβιομηχανίες, να γίνει ακόμη και μποϊκοτάζ συγκεκριμένων προϊόντων και συγχρόνως να υπάρξει μέριμνα να μην επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση η τιμή που πωλούν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί γάλακτος. Επίσης, η μαζική συμμετοχή στις επόμενες παρουσίες σε σούπερ μάρκετ είναι ένα ζητούμενο για τους εθελοντές, που συμφώνησαν να γίνει μια εκστρατεία κινητοποίησης μέσω προσωπικών επαφών και του διαδικτύου.
Δεν αποκλείεται οι εθελοντές, όπως αναφέρθηκε, να απευθυνθούν οι ίδιοι και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σε αρμόδιους Επιτρόπους και στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποσκοπώντας στο να πετύχουν παρεμβάσεις όπως γίνονται από κινήματα πολιτών για άλλα ζητήματα ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αναζήτηση χώρου για το Κοινωνικό Παντοπωλείο - Δέσμευση Χιονίδη για στήριξη
Τη συνάντηση των εθελοντών παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, στον οποίο τέθηκε το ζήτημα της εξεύρεσης χώρου για τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που όπως είναι γνωστό πρόσφατα αναγκάστηκε να μετακομίσει σε προσωρινό χώρο στέγασης.
Ο Ηλίας Τσολακίδης ανέφερε ότι ένας κατάλληλος χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί είναι το κτίριο του πρώην Καπνικού Σταθμού, που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο. Μάλιστα, σε έρευνα που έκανε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας η ιδιοκτησία του κτιρίου ανήκει αυτή τη στιγμή στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια και είναι ζήτημα του Γενικού Γραμματέα να προχωρήσει τη διαδικασία της παραχώρησής του ή όχι. Μάλιστα, προτάθηκε ότι το κτίριο θα μπορούσε να μεταβιβαστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ή στον Δήμο Κατερίνης και στη συνέχεια να παραχωρηθεί ως χώρος για τη στέγαση των εθελοντικών δράσεων.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα εξετάσει το ζήτημα της εξεύρεσης χώρου και είπε ότι σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Κατερίνης αν δεν προχωρήσει η διαδικασία για το κτίριο του Καπνικού Σταθμού θα βρει άλλο χώρο για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.  
Εξάλλου, στο παρελθόν οι εθελοντές είχαν προσανατολιστεί στο να προχωρήσουν ακόμη και σε κατάληψη του κτιρίου του Καπνικού Σταθμού, τονίζοντας ότι η εγκατάλειψή του αφήνει ένα δημόσιο κτίριο να ρημάζει χωρίς καμία χρήση.
Θέμης Κωτούλας