Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΠΑΡΕ ΜΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ...

Η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (168% στο τέλος του 2008) είναι η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά, ενώ η χώρα παρουσιάζει υστέρηση στην ανάπτυξη και χρήση υπηρεσιών 3G.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την κοινωνικοοικονομική αποτίμηση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε σήμερα, Παρασκευή, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ICAP Group.


Η συνεισφορά της κινητής τηλεφωνίας στην ελληνική οικονομία αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έχει δημιουργήσει 92.000 θέσεις εργασίας, και το 2007 συμμετείχε στο ΑΕΠ με ποσοστό που προσεγγίζει το 2%, έναντι 1,3% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη



Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η κινητή τηλεφωνία είναι ο κλάδος με τον υψηλότερο δείκτη εταιρικής φήμης, ενώ καθολική είναι η αναγνώριση της συμβολής της κινητής τηλεφωνίας στην εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, στη βελτίωση του επιπέδου ζωής (άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι) και σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Παρά τα στοιχεία αυτά, το 86% των Ελλήνων ανησυχούν ότι η κινητή τηλεφωνία βλάπτει σοβαρά την υγεία, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 48%.

Όσον αφορά τις αρνητικές διαπιστώσεις τις έρευνας , οι Έλληνες χρήστες έχουν επιβαρυνθεί με τη μεγαλύτερη φορολογία σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα να είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο στις οποίες επιβάλλεται ειδικός φόρος σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου.