Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ





































Την πρόθεσή του να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών άφησε να εννοηθεί με δήλωσή του, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

Ο Κ.Καραμανλής προανήγγειλε ευρύ διάλογο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε να προωθηθούν αλλαγές σχετικά με τη διαφάνεια. Έκανε λόγο για «γενναίες» αλλαγές, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Αναλαμβάνουμε άμεσα πρωτοβουλία, για την ενδυνάμωση των θεσμών που αφορούν στη διαφάνεια. Δρομολογούμε άμεσα ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και βεβαίως, στο διάλογο αυτό μπορεί και πρέπει να εξεταστούν, τόσο η πρόταση που ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού, όσο και οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις από τα άλλα κόμματα.

»Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές, συμβατές προς το Σύνταγμα. Τονίζω, από τώρα, ότι θα επιδιώξουμε τη μέγιστη συναίνεση και, εφόσον είναι δυνατό, την προώθηση ρυθμίσεων με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων».

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που έχει ζητηθεί από αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, με αφορμή την κατάληξη της υπόθεσης Παυλίδη στη Βουλή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε για δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων. Επισήμανε, πως ζήτησε από τους υπουργούς να είναι έτοιμοι για να προωθήσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς, το κράτος, την παιδεία και την οικονομία.