Αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων σε σύγκριση με το παρελθόν παρατηρείται σε άτομα κάτω των 45 ετών. Το γεγονός αποδίδεται στο κάπνισμα, την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή, παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων.
Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί στις νέες γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια αύξηση της πιθανότητας να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, που επιδεινώνεται, όταν συνδυάζεται και με κάπνισμα.
Πιο κοντά στο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι και οι νέοι που χρησιμοποιούν χημικές ουσίες (π.χ. κοκαΐνη, έκσταση). Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Σιτζόγλου, στο πλαίσιο του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελλήνων Νευρολόγων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία κατάσταση η οποία συμβαίνει αιφνίδια και χρήζει επείγουσας ιατρικής αντιμετώπισης. Είναι η πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτων παγκοσμίως. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο τόσο το καλύτερο για το άτομο που το βιώνει, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους τρεις καταφέρνει να ξεφύγει από τις δυσάρεστες επιπτώσεις, ένας στους τρεις καταλήγει και ένας στους τρεις έχει κάποια μόνιμη σοβαρή αναπηρία.
Σήμερα υπάρχουν τα επιστημονικά μέσα να αντιμετωπιστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο που μετρά περισσότερα από 25.000 θύματα κάθε χρόνο στη χώρα μας. Το κλειδί της πρόληψης, ανέφερε ο κ. Σιτζόγλου, βρίσκεται στον περιορισμό των παραγόντων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο φράξιμο των αρτηριών του εγκεφάλου, προκαλώντας εγκεφαλικό (αρτηριακή πίεση που εξαπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακές νόσοι, περιφερική αρτηριοπάθεια, διαβήτης και προηγούμενο εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο).
Επιπλέον, τις πιθανότητες αυξάνουν το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.