Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Σημαντική αύξηση

παρουσιάζει στην Ολλανδία ο αριθμός των ηλικιωμένων με πρόβλημα αλκοολισμού, όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για μία έρευνα που διενήργησαν από κοινού το εθνικό ίδρυμα κατά του εθισμού Dutch Stichting Informatie Verslavingszorg και το Ολλανδικό Ίδρυμα Trimbos για τη ψυχική υγεία και τον εθισμό, το οποίο εδρεύει στην Ουτρέχτη.

Ο συντονιστής του Trimbos Ρομπ Μπόβενς είπε ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν απλώς την «κορυφή του παγόβουνου», καθώς όπως σημείωσε, εκτιμά ότι μόνο το 5% όσων έχουν πρόβλημα αλκοολισμού, το αναφέρουν.

Σύμφωνα με τον Μπόβενς, το σύνολο των Ολλανδών ηλικιωμένων με πρόβλημα αλκοολισμού ανέρχεται στις 150.000.

Τα στοιχεία του ιδρύματος, το οποίο συλλέγει δεδομένα για τον εθισμό στο ποτό και τα ναρκωτικά στην Ολλανδία, δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα αυξάνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Όμως, η αύξηση είναι μεγαλύτερη στα άτομα άνω των 55, ομάδα στην οποία ανήκει το 22% των εθισμένων, ενώ πριν από δέκα χρόνια ήταν μόνο το 14%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στον εθισμό των ηλικιωμένων γυναικών σε σχέση με τους συνομήλικούς τους άνδρες.