Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ...




























Έφυγε από τη ζωή, στα 87 του, ο ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου, το απόγευμα του Σαββάτου. Νοσηλευόταν από τις αρχές Μαϊου εξαιτίας εγκεφαλικής λοίμωξης.

Η ταφή έγινε στο νεκροταφείο Ωρωπού.



Ο Σπύρος Καλογήρου έγινε ευρέως γνωστός υποδυόμενος τον ''κακό'' σε μία σειρά από ελληνικές ταινίες, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Στην πραγματικότητα ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος, εξαιρετικά αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους του.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο το 1955 παίζοντας στον ''Αγαπητικό της Βοσκοπούλας''. Από τότε πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 60 ταινίες, με τελευταία την ταινία του Νίκου Περάκη ''Η Λίζα και οι Άλλοι''. Ανάμεσα στην μακροσκελή φιλμογραφία του ξεχωρίζουν οι ερμηνείες του στη ''Λόλα''΄(1964), απ' όπου και η θρυλική ατάκα ''Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!'', στη ''Μανταλένα'', στη ''Στεφανία'', στο ''Κοντσέρτο για πολυβόλα'', στη ''Νεράιδα και το παλικάρι'', στον ''Αστραπόγιαννο'' και στη ''Μαρία της Σιωπής''.

Στο θέατρο έπαιξε ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, από κλασικό μέχρι σύγχρονους συγγραφείς, θέατρο του παραλόγου και επιθεώρηση. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1955 με το έργο "Ερωτόκριτος" και μετά συνεργάστηκε με τους Θιάσους των Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμού, Κουν, Κατράκη, Μυράτ, Λαμπέτη, Κατερίνας, κ.ά.

Το 1966, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία "Τζίμης ο Τίγρης".

Από το 1952 ήταν παντρεμένος με την Ευαγγελία Σαμιωτάκη, με την οποία απέκτησε έναν γιο.