Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ

ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ 16
ΤΗΛ.2351022495 2351039829
ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ
ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ

Κατερίνη 6 Ιουλίου 2009

Θέμα:
Επιστολή προς τον Πρόεδρο
του Δημοτικού Συμβουλίου Λιτοχώρου
κ. Ευάγγελο Γερολιόλιο


Κοινοποίηση:
Δήμαρχο Λιτοχώρου
κ. Αθανάσιο Τσιφοδήμο


Πρόεδρο Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα
κ.Σωτήριο Χασιώτη





Κύριε Πρόεδρε,

Καταρχήν να σας ενημερώσω ότι σχετικά με το συλλαλητήριο που διοργάνωσε ο δήμος Λιτοχώρου και η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα την Κυριακή 5 Ιουλίου 2009 ουδέποτε έλαβα πρόσκληση.

Ως εκ τούτου, δεν θα ήθελα να εκληφθεί η απουσία μου από τους κατοίκους του Λιτοχώρου ως υπεκφυγή. Δεν το έπραξα ποτέ και δεν θα το πράξω τώρα.

Οι μέχρι τώρα δημόσιες παρεμβάσεις μου, είχαν ως μοναδικό κίνητρο και ελατήριο το συμφέρον του τόπου μου και τίποτε άλλο.

Για μια ακόμη φορά με θάρρος και παρρησία θα πω τα εξής:

Βαθιά μου πίστη είναι πως η διαμάχη που ξέσπασε εδώ και χρόνια, οι εντάσεις και οι εικόνες που παρακολουθήσαμε από τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση τη σχέση του Λιτοχώρου και των κατοίκων του με την Ιερά Μονή του Αγ. Διονυσίου.

Μια σχέση χρόνων που οι κάτοικοι του Λιτοχώρου, ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς, στήριξαν με κάθε τρόπο την επιβίωση της Ιεράς Μονής και θα συνεχίσουν να το πράττουν.

Μια συμβίωση αρμονική που σήμερα διαταράσσεται και προκαλεί τριγμούς στην τοπική κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τιμώ και σέβομαι το μεγάλο πράγματι φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μονής Αγ. Διονυσίου, όπως άλλωστε και οι εκατοντάδες των πιστών που επισκέπτονται καθημερινά το μοναστήρι.

Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση όμως να κατανοήσω το γιατί η ηγεσία της Μονής προτίμησε να διεκδικήσει το περιουσιακό όφελος από το να διατηρήσει τον ψυχικό και πνευματικό «θησαυρό» που αποτελεί για την ίδια, η σχέση της με τους κατοίκους του Λιτοχώρου.

Η εκκλησία αποτελεί «καταφύγιο» για τους πιστούς. Δεν μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία η διεκδίκηση υλικών και μόνο αγαθών.

Στο σημείο αυτό, επειδή πράγματι με απασχολεί πολύ σοβαρά το θέμα και η έκβασή του, εκτιμώ πως το συμφέρον του τόπου απαιτεί την χωρίς πάθη και εντάσεις εξ αρχής διαβούλευση μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της Μονής.
Έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων που ούτως ή άλλως εξάπτουν τα πάθη και οξύνουν τις διαφορές.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλώ τον Ηγούμενο Μάξιμο να κάνει πρώτος το «βήμα» της συμφιλίωσης για την εκτόνωση της κρίσης, θέτοντας μάλιστα τον εαυτό μου στη διάθεση των δυο πλευρών για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω αυτό που σε επιστολή του προς τον Καθηγούμενο Μάξιμο ανέφερε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα προ ετών το πνεύμα της οποίας με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. «Στην προκειμένη περίπτωση το κινδυνευόμενο δεν είναι το Δόγμα και η Πίστη μας. Ας παραμείνουν οι κτηνοτρόφοι εκεί που επί έναν αιώνα και πλέον υπάρχουν. Το μεγαλύτερο είναι η ειρήνη και η ενότητα».



Με εκτίμηση
Κώστας Κουκοδήμος

Βουλευτής Νομού Πιερίας