Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΥΡΙΖΕΙ..!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ ζήτησαν από 46 φοιτητές να τοποθετήσουν ένα απορροφητικό υλικό κάτω από τις μασχάλες τους περίπου μία ώρα πριν δώσουν τις τελικές προφορικές εξετάσεις τους. Για λόγους σύγκρισης, οι ίδιοι εθελοντές έδωσαν αντίστοιχα δείγματα ιδρώτα και ενώ γυμνάζονταν.
Το άγχος προκαλεί την έκκριση στον ιδρώτα μιας χημικής ουσίας που κάνει τους άλλους να νιώσουν κατανόηση και συμπάθεια, υποδεικνύει πείραμα με Γερμανούς φοιτητές που ετοιμάζονταν για εξετάσεις.

Τα δείγματα τοποθετήθηκαν στη συνέχεια κάτω από τη μύτη μιας άλλης ομάδας εθελοντών, την ώρα που οι ερευνητές παρακολουθούσαν με τομογράφο την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Κανείς από τους εθελοντές που μύρισαν τα δείγματα δεν αντιλήφθηκε διαφορές ανάμεσα στις δύο σειρές δειγμάτων, αναφέρει το περιοδικό New Scientist.

Το περίεργο όμως ήταν ότι ο εγκέφαλός τους αντιδρούσε διαφορετικά στα δείγματα ιδρώτα που είχαν ληφθεί πριν από τις εξετάσεις. Οι τομογραφίες έδειξαν ενεργοποίηση σε περιοχές που επεξεργάζονται κοινωνικά και συναισθηματικά μηνύματα, καθώς και σε περιοχές που σχετίζονται με τη συναισθηματική ταύτιση.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το άγχος και ο φόβος πυροδοτούν την απελευθέρωση μιας ουσίας η οποία δεν γίνεται συνειδητά αντιληπτή, καταγράφεται όμως από τον εγκέφαλο και πυροδοτεί παρόμοια συναισθήματα σε όποιον τη μυρίσει.

Ίσως αυτός ο μηχανισμός να λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο επιτρέπει στις κοινωνικές ομάδες να αποφύγουν τους κινδύνους του περιβάλλοντος.

Την υπόθεση αυτή φαίνεται εξάλλου να στηρίζουν και άλλα πειράματα: Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι ο ιδρώτας αλεξιπτωτιστών προκαλεί φόβο σε όσους τον μυρίσουν.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS One.