Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΦΩΝΗ ΘΕΟΥ ..ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ...



















Την αποφασιστικότητά του να διεκδικήσει κάθε σπιθαμή γης που του ανήκει, διατράνωσε χθες το πρωί το Λιτόχωρο, με μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε ο Δήμος Λιτοχώρου και η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα της περιοχής.

Οι ομιλητές επικέντρωσαν στην επιμονή της ηγεσίας της Μονής, όπως χαρακτηριστικά είπαν, να συμπεριλάβει στις χιλιάδες των στρεμμάτων που κατέχει στον Όλυμπο, άλλα 4.250 στρέμματα τα οποία ανήκουν στο Δήμο Λιτοχώρου, εδώ και δεκαετίες.

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία μέχρι το Μετόχι του Αγίου Διονυσίου, όπου τους διαμαρτυρόμενους πολίτες περίμεναν υποστηρικτές της Μονής, ιδιωτικοί αστυνομικοί και μοναχοί, ενώ δεν έλειψαν και οι μικροσυμπλοκές χωρίς, ευτυχώς τα επεισόδια να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Θανάσης Τσιφοδήμος: Η Εκκλησία πρέπει να ενώνει τον κόσμο και όχι να τον διχάζει

«Να είμαστε σε εγρήγορση. Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι άλλο μπορεί να διεκδικήσει στο μέλλον η ηγεσία της Μονής», ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λιτοχώρου, τονίζοντας ότι καμιά ευκαιρία δεν θα αφήσει ο Δήμος να πάει χαμένη και διευκρινίζοντας ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει, δεν έχει να κάνει με τον Άγιο Διονύσιο, ο οποίος και ασκητικά έζησε και περιουσία δεν είχε, αλλά με την νοοτροπία της ηγεσίας της Μονής να επεκτείνει συνέχεια τις διεκδικήσεις της.

Ο Θανάσης Τσιφοδήμος, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να είναι όλοι ενωμένοι σ’ αυτόν τον αγώνα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για όσους έλειψαν από το συγκεκριμένο κάλεσμα, αφού θύμισε ότι ο Όλυμπος ανήκει σε όλους. Μάλιστα, ο δήμαρχος Λιτοχώρου, δεν δίστασε να μιλήσει και για «υπόθεση σκάνδαλο», λέγοντας ότι το Βατοπέδι δεν είναι τίποτα μπροστά, σ’ αυτό που έγινε στον Όλυμπο.

Υποδοχή με CD, security και… εικόνες

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ξεκίνησε ειρηνική πορεία προς το Μετόχι του Αγίου Διονυσίου. Τους εκατοντάδες διαμαρτυρόμενους πολίτες, «υποδέχθηκαν» στην πύλη μοναχοί φορώντας τα άμφιά τους και κρατώντας εικόνες του Αγίου Διονυσίου, υποστηρικτές της «πολιτικής» του Ηγουμένου, καθώς και «σεκιουριτάδες».

Μάλιστα, από το Μετόχι, είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν στην πύλη και ηχητική εγκατάσταση, μεταδίδοντας στη διαπασών, CD με Βυζαντινή μουσική, υπερκαλύπτοντας τις φωνές των διαμαρτυρόμενων.

Τα αίματα, «άναψαν», όταν ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Κάκκαλος μαζί με άλλους συμμετέχοντες στην πορεία θέλησαν να ανάψουν κερί εντός του Μοναστηριού. Αμέσως μετά την είσοδό του στο Μετόχι, μαζί με μερικούς ακόμη, οι πόρτες έκλεισαν και δεν επιτράπηκε η είσοδος, σε κανέναν άλλον να προσκυνήσει και να εκφράσει το σεβασμό του στον Άγιο.

Η ένταση κορυφώθηκε, όταν κι άλλοι εκ των συγκεντρωμένων προσπάθησαν να μπουν για τον ίδιο λόγο στο Μοναστήρι, την ώρα που οι πόρτες άνοιγαν για να βγει ο κ. Κάκκαλος. Εκεί «πιστοί» και πιστοί, ήρθαν στα χέρια, με τους ψυχραιμότερους πάντως να επικρατούν και τα επεισόδια να μην παίρνουν μεγαλύτερη έκταση.