Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Συμφωνία για τα πυρηνικά

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψαν σήμερα μια προκαταρκτική συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να περιορίσουν στις 1500 έως 1675 τις πυρηνικές κεφαλές κάθε χώρας και στους 500-1100 τους πυραύλους που είναι σε θέση να φέρουν ατομικές κεφαλές.

"Μέσα σε επτά χρόνια αφότου τεθεί σε ισχύ αυτή η συνθήκη, και στο μέλλον, τα όρια για τα στρατηγικά όπλα θα κυμαίνονται μεταξύ 500-1100 για τις μονάδες (πυραύλους) και για τις πυρηνικές κεφαλές που συνδέονται με αυτές μεταξύ 1500-1675", σημειώνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Οι εκτιμήσεις για τα στρατηγικά όπλα που διαθέτει η κάθε χώρα ποικίλουν. Ωστόσο, το αμερικανικό Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων υπολόγιζε ότι στις αρχές του 2009 οι ΗΠΑ διέθεταν περίπου 2200 επιχειρησιακά λειτουργικές πυρηνικές κεφαλές και η Ρωσία περίπου 2.790.

Εξάλλου, η Ρωσία έδωσε την άδεια για τη χρήση του εναέριου χώρου της για τη μεταφορά στρατιωτών και αμερικανικού στρατιωτικού υλικού με προορισμό το Αφγανιστάν, βάσει συμφωνίας που ανακοινώθηκε σήμερα με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα.

Αυτή η συμφωνία επεκτείνει μια προηγούμενη συνεννόηση, η οποία, δεν επέτρεπε την διέλευση από την Ρωσία πολεμικού εξοπλισμού.

Χάρη σε αυτήν οι ΗΠΑ θα μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο για να μεταφέρουν στρατιώτες, όπλα, πολεμοφόδια, εξαρτήματα και οχήματα (συμπεριλαμβανομένων και τεθωρακισμένων), με 4.500 πτήσεις το χρόνο, χωρίς να πληρώνουν πτητικά τέλη ούτε να υποχρεώνονται να κάνουν σταθμό στο ρωσικό έδαφος, διευκρίνισε ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα εξοικονομήσει 133 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, καθώς και πολύτιμο χρόνο στη μεταφορά στρατιωτών και υλικού, δήλωσε η ίδα πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.