Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Συμπόσιο για τα "Δρακόσπιτα" στην Εύβοια





















Το 1ο διεθνές συμπόσιο για τα περίφημα "Δρακόσπιτα" της Εύβοιας πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Δήμο Στυραίων, στην περιοχή της νότιας Εύβοιας που φιλοξενεί μερικά από τα πιο γνωστά τέτοια μεγαλιθικά κτίσματα, η προέλευση και κατασκευή των οποίων παραμένει μυστήριο για αρκετούς αρχαιολόγους και ερευνητές.

Το τριήμερο συμπόσιο, με την ονομασία "Στυρία Γαία", συγκέντρωσε μερικούς από τους κορυφαίους ερευνητές της Αρχαϊκής, Νεολιθικής και πρώιμης Εποχής του Χαλκού σε ό,τι αφορά τον Ελλαδικό χώρο, με έμφαση την νότια Εύβοια και ειδικότερα την περιοχή των Στύρων.

"Αυτό το συμπόσιο ελπίζουμε ότι θα είναι η αρχή μιας παγκόσμιας προβολής των Δρακόσπιτων, ένα εγχείρημα που για μένα είναι σκοπός ζωής" είπε η Δήμαρχος Στυραίων Σοφία Μούτσου, εγκαινιάζοντας το συμπόσιο στο δημαρχικό μέγαρο.

Τα "Δρακόσπιτα", μεγαλιθικά μνημεία της νότιας Εύβοιας, βρίσκονται απομονωμένα σε δύσβατες πλαγιές και κορυφές βουνών της περιοχής Στύρων και Καρυστίας. Είναι κτισμένα από τεράστια κομμάτια σχιστόλιθου, κυρίως σε παραλληλόγραμμο σχήμα, αν και υπάρχει μοναδικό δείγμα "Δρακόσπιτου" σε κυκλικό σχήμα στην περιοχή "Λάκα Πάλλη" των Στύρων. Μυστήριο παραμένει η χρονολόγηση αλλά και η χρήση τους από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής.