Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΣΕΖΑΡΙΑ ΕΒΟΡΑ....Η ΞΥΠΟΛΙΤΗ ΝΤΙΒΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

τον Όλυμπο ταξιδεύει η «ξυπόλητη ντίβα» του Πράσινου Ακρωτηρίου Σεζάρια Εβόρα. Την Παρασκευή 24 Ιουλίου η διάσημη τραγουδίστρια θα εμφανιστεί στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, στο Κάστρο του Πλαταμώνα στην Πιερία.

Στη 12ετή πορεία της, η «ξυπόλητη ντίβα» μετρά πολλά πετυχημένα άλμπουμ, χιλιάδες συναυλίες, πλατινένιους και χρυσούς δίσκους και τρία βραβεία Γκράμι.

Η ξυπόλυτη ντίβα, προσωνύμιο που της δόθηκε από τη μόνιμη συνήθειά της να τραγουδά ανυπόδητη εκφράζοντας την αντίθεσή της προς τη συνεχιζόμενη φτώχεια της πατρίδας της, γεννήθηκε το 1941 στο Σάο Βιντσέντε του Κέιπ Βέρντε.

Σήμερα θεωρείται η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της morna. Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, γεννήθηκε από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών.

Η θεματολογία του περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 30 ευρώ για την Α Ζώνη και 25 ευρώ για την Β Ζώνη.



«Μόρνας» αποκαλούν τα λυπητερά τραγούδια που έχουν τις ρίζες τους στο Πράσινο Ακρωτήριο (το νησί δυτικά της Σενεγάλης) και κύρια εκπρόσωπός τους είναι η μεγάλη κυρία ή «ξυπόλυτη ντίβα», όπως έχει γίνει γνωστή, Σεζάρια Εβόρα.



Η ζωή της δεν εξελίχθηκε ακριβώς όπως στο παραμύθι της Σταχτοπούτας αφού ως τα 46 χρόνια της η Σεζάρια Εβόρα τραγουδούσε στα μπαρ της πατρίδας της με μοναδική ανταμοιβή τα τσιγάρα της και το ποτό της (το κονιάκ ήταν η μεγάλη αδυναμία της ως πρόσφατα που το έκοψε).

Η τραγουδίστρια, που όλοι σήμερα συγκρίνουν με την Μπίλι Χολιντέι λόγω της πίκρας της φωνής της, διήνυσε αρκετό δρόμο ώσπου να φθάσει στο σημείο κάθε συναυλία της να έχει προπωλημένα εισιτήρια ημέρες πριν από την εμφάνισή της. «Δεν είμαι πια νέα» λέει η ίδια. «Μου πήρε πολύ χρόνο να γίνω γνωστή στην Ευρώπη και στην Αμερική. Επρεπε να ηχογραφήσω στη Γαλλία. Από τότε τα πράγματα έγιναν καλύτερα».



Στα άλμπουμ της, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια ηχητική επένδυση του ρεμβασμού της στις ακτές του Ατλαντικού, η Σεζάρια Εβόρα μιλάει για τις εμμονές και για τα φαντάσματα που ξεπηδούν από το τόσο σκληρό για οποιονδήποτε Ευρωπαίο παρελθόν της.

Δεν σκέφτεται να ξαναπαντρευτεί αφού τρεις φορές είναι ήδη αρκετές ούτε και πρόκειται να συζήσει ξανά. Πέρα από αυτά, όμως, ο ακροατής έχει κάθε λόγο να μην την πιστεύει γιατί τραγουδά με μοναδικό τρόπο για τον έρωτα με ύφος που παραπέμπει σε γιορτή και όχι σε άρνηση.


Η Σεζάρια Εβόρα ΕΔΩΣΕ πολλες συναυλιες στη Ελλάδα μαλιστα με ειδική συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Αυτές οι εμφανίσεις είναι ένα μέρος μόνο της τεράστιας περιοδείας που καλύπτει σχεδόν όλη την Ευρώπη και την Αμερική, όπου η ξυπόλυτη Σεζάρια θα τραγουδήσει όλο το ρεπερτόριό της από το πρώτο ακόμη άλμπουμ της, το «La Diva Aux Pieds Nus» του 1988. Ηταν τότε που την ανακάλυψαν και την κάλεσαν στο Παρίσι αλλά χρειάστηκε και το δεύτερο άλμπουμ της «Distino Di Belita» με τα εκπληκτικά μόρνας και τις ηλεκτρικές κολαντέρας για να αρχίσει να προσελκύει το κοινό που διψά να ακούσει παραδοσιακές μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου.


Ο πάγος έσπασε το 1991 με την εμφάνισή της στο φεστιβάλ της Ανγκουλέμ, όταν για πρώτη φορά γράφτηκε κάτι γι' αυτήν στη «Liberation»: «Η 50χρονη Σεζάρια τραγουδάει τα μόρνας με πραγματική ευλάβεια... Ανήκει στην αριστοκρατία των ερμηνευτών».


Τον Οκτώβριο του 1992 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της «Miss Perfumado». Ο,τι ακολούθησε ήταν απλά αναμενόμενο γι' αυτή τη μεγάλη φωνή: συνεργασία με τον Καετάνο Βελόσο, τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς για το σάουντρακ της ταινίας του Κουστουρίτσα «Underground» και συναυλίες όπου ανάμεσα στους χιλιάδες θαυμαστές της συμπεριλαμβάνονταν ο Ντέιβιντ Μπερν, ο Μπράνφορντ Μαρσάλις και η Μαντόνα.

Η Σεζάρια Εβόρα βεβαίως συνεχίζει να είναι το ίδιο απλή και κυρίως να τραγουδά ξυπόλυτη ­ αφού ακόμη ο λαός της δεν έχει βρει λύτρωση ­ τα αγαπημένα της μόρνας.