Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ...ΣΙΝΕΜΑ

Ο Δήμος Αθηναίων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) παρουσιάζουν, από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Ιουλίου το αφιέρωμα «Σημαντικές Λογοτεχνικές Μεταφορές στο Σινεμά» στο Σινε Στέλλα.

Πρόκειται για τον θερινό κινηματογράφο του δήμου, ένα στολίδι 150 θέσεων στην περιοχή της Κυψέλης , που φιλοξενεί επιλεγμένες, σύγχρονες και διαχρονικές ταινίες από την παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

Από μικροί μάθαμε ότι υπάρχουν δυο βασικοί τρόποι για την επικοινωνία μας, ο προφορικός και ο γραπτός λόγος. Σήμερα έχει προστεθεί ένας ακόμα, ο οπτικοακουστικός: Λόγος ολοκληρωμένος, με τη γραμματική (πλάνα, γωνίες λήψεις, κινήσεις της μηχανής) και το συντακτικό του (μοντάζ), αφηγηματικός και αναπαραστατικός. Ακριβώς εξ αιτίας του αφηγηματικού χαρακτήρα του, ο κινηματογράφος συναντάει το κορύφωμα του γραπτού λόγου, τη λογοτεχνία, σε μια σχέση δανειστική, μια που ξεσήκωσε κατά κόρο τις μυθοπλασίες της για να της επιστρέψει - σε πολύ μικρότερο βαθμό - τις δικές του. Είναι όμως λάθος, να συγκρίνουμε το λογοτεχνικό έργο με το κινηματογραφικό? Άραγε η λογοτεχνία (τέχνη δουλεμένη εκατοντάδες πια χρόνια) θα σκοντάφτει συνεχώς στο “μιά εικόνα χίλιες λέξεις” και ο κινηματογράφος θα δυσκολεύεται πάντα να οπτικοποιήσει σύνθετες αφηρημένες έννοιες που μπορεί με ακρίβεια να αποδώσει ο γραπτός λόγος.

Η συμβολή του Ε.ΚΕ.ΒΙ. εστιάζεται στην προβολή δύο ταινιών όπου θ’ ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.

Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 24/7 ώρα 21.00, θα προβληθεί η ταινία «Σφραγισμένα χείλη» του Στίβεν Ντάλντρι (βασισμένη στο μυθιστόρημα Διαβάζοντας στη Χάννα του Μπέρνχαρτ Σλινκ, εκδόσεις Κριτική). Μετά την ταινία, ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα συζητήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου Ιάκωβο Κοπερτί

Τη Δευτέρα 27/7 ώρα 21.00, θα προβληθεί η ταινία «Το Κύμα» του Ντενίς Γκανσέλ (βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Τοντ Στράσερ, εκδόσεις Επιλογή).
Μετά την ταινία, ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα συζητήσει με τον κριτικό κινηματογράφου Κώστα Τερζή