Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΕΙΑ"

Η διαφήμιση της Πιερίας στις γειτονικές χώρες η οποία αποδίδει, αλλά και η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, διατηρούν ζωντανές τις ξενοδοχειακές μονάδες της Πιερίας. Μικρή εκτιμά ότι θα είναι η πτώση του τζίρου, ο Γ. Μπούρος, ενώ η μείωση των επισκεπτών σε σχέση με πέρυσι, μπορεί να είναι και μηδενική, συμπληρώνοντας πάντως ότι ασφαλή συμπεράσματα θα έχουμε το Σεπτέμβρη


Μπορεί το καλοκαίρι να άργησε φέτος, αλλά φαίνεται ότι ήρθε τελικώς ήρθε και μαζί μ’ αυτό και οι επισκέπτες στο νομό μας. Τα ξενοδοχεία έχουν γεμίσει και το «υποτονικό» πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, διαδέχεται πλέον ένα «θερμό» σε θερμοκρασία υδραργύρου αλλά και επισκεπτών διάστημα το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί το 15αύγουστο.

Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η άποψη της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε σε δηλώσεις που έκανε στην Πολιτεία, ο πρόεδρος της, Γιώργος Μπούρος.

«Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των κρατήσεων η εικόνα που έχουμε, είναι ότι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου η κίνηση ήταν λίγο πεσμένη. Τώρα είναι καλή», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΞΕΠ, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια της τουριστικής σαιζόν.

Τα μεγάλα συγκροτήματα λειτουργούν κανονικά, λέει ο κ. Μπούρος, ο οποίος πάντως επισημαίνει ότι και φέτος δεν έλειψαν κάποια προβλήματα κυρίως με μικρότερα ξενοδοχεία, αλλά και με εκείνα τα οποία συνεργάζονταν κατά κόρον με τις αγορές της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. «Το τουριστικό ρεύμα από αυτές τις χώρες έχει μειωθεί», αναφέρει, αφού Ρουμανία και Ουγγαρία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

«Ευτυχώς κρατιόμαστε από τους φίλους μας τους Σέρβους» τονίζει ο Γιώργος Μπούρος. Εκτός όμως από τους Σέρβους η τουριστική κίνηση στο νομό μας διατηρείται σε καλά επίπεδα από τους Βούλγαρους, αλλά και από τους Ρώσους τουρίστες, ενώ η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού έχει μετατρέψει την Πιερία σε καθημερινό προορισμό «απόδρασης» για τους Έλληνες της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Ηπείρου. «Πλέον σε 2 με 2,5 ώρες, από τα Γιάννενα μπορείς να βρεθείς στις παραλίες της Πιερίας», αναφέρει ο κ. Μπούρος, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την σημασία του εσωτερικού τουρισμού για το νομό μας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικώς η μείωση στην τουριστική κίνηση της Πιερίας δεν θα είναι μεγάλη, όσο τουλάχιστον αρχικά εκτιμούσαν κάποιοι, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. «θα έχουμε μείωση, αλλά νομίζω ότι θα είναι πολύ μικρή», δηλώνει ο κ. Μπούρος, ο οποίος πάντως τονίζει ότι ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούμε να έχουμε για το πόσο έπληξε την περιοχή μας η οικονομική κρίση, στο τέλος του Σεπτέμβρη.

«Ορισμένοι λένε ότι η μείωση επί των επισκεπτών θα είναι από 5% έως 8%, ενώ επί του τζίρου θα είναι από 10% έως 15%. Δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο μεγάλη η μείωση. Η μείωση του τζίρου πιστεύω ότι θα είναι μικρότερη ενώ η μείωση των επισκεπτών μπορεί να είναι και μηδενική», εκτίμησε. Όπως διευκρίνισε η μείωση του τζίρου, δεν θα οφείλεται τελικά στη μη έλευση επισκεπτών στο νομό μας, αλλά στο ότι οι ξενοδόχοι πιέστηκαν να μειώσουν τις τιμές τους, θέλοντας να φανούν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί.

Ο κ. Μπούρος, τόνισε ότι οι ξενοδόχοι της περιοχής μας φάνηκαν προετοιμασμένοι για μια δύσκολη χρόνια επαναλαμβάνοντας πως αίσθησή του είναι ότι «θα πάμε πολύ καλά τελικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια διεθνής κρίση την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε», συμπληρώνοντας ότι η συγκρατημένη αισιοδοξία του πηγάζει από τα προτερήματα που έχει η περιοχή μας, αλλά και από την οργανωμένη διαφήμιση που έχει γίνει στις γειτονικές χώρες, η οποία «φαίνεται να αποδίδει», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν ξενοδοχεία που δεν κατάφεραν να ανοίξουν φέτος, λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο κ. Μπούρος ήταν κατηγορηματικός. «Τα 400 ξενοδοχεία που είναι καταγεγραμμένα στην Ένωση μας, έχουν ανοίξει όλα», συμπληρώνοντας μάλιστα, ότι σ’ αυτά προστέθηκαν και καινούργια. «Στο τέλος της χρονιάς θα φανεί πόσες επιπλέον ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτούργησαν, αφού σε εμάς είναι μέλη μόνο όσες διαθέτουν σήμα. Το ότι υπάρχουν περισσότερες κλίνες από πέρυσι είναι δεδομένο, απλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσες είναι αυτές», κατέληξε ο κ. Μπούρος.