Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΕΦΗΒΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

Το ποσοστό των γεννήσεων παιδιών από ανήλικες αμερικανίδες είναι διπλάσιο από το μέσο όρο σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής ερευνητικής οργάνωσης "Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού".

Συγκεκριμένα στην έκθεση επισημαίνεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κάθε 1000 έφηβες -ηλικίας 15 έως 19 ετών- αναφέρονται 42 γεννήσεις , ενώ ο μέσος όρος στο σύνολο των αναπτυγμένων χωρών είναι 21 γεννήσεις ανά 1000 κορίτσια.

Επισημαίνοντας ιδιαιτέρως τον υψηλό αριθμό γεννήσεων στον πληθυσμό των ισπανόφωνων εφήβων στις ΗΠΑ, η ερευνήτρια Λίντα Τζέικομπσεν τόνισε την ανάγκη να προσεχθεί το φαινόμενο, αφού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ως προς την εκπαίδευση και τη μόρφωση των νέων στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 1000 νεαρά κορίτσια στον ισπανόφωνο πληθυσμό στις ΗΠΑ αναλογούν 81,7 γεννήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

"Μέχρι το 2050 περίπου το 40% του πληθυσμού θα είναι ισπανόφωνοι. Η δυνατότητα αυτού του αυξανόμενα νεαρού πληθυσμού να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και να εξασφαλίσει εργασία θα είναι κρίσιμη για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις ενός πληθυσμού που γερνάει", δήλωσε η Λιντα Τζέικομπσεν.

Ενδεικτικά στην έκθεση επισημαίνεται οτι στο Ηνωμένο Βασίλειο ανά 1000 έφηβες καταγράφονται 24 γεννήσεις παιδιών, ενώ στην Ιταλία και στην Ιαπωνία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 5 γεννήσεις στις 1000 έφηβες.

Αν και στο διάστημα από το 1991 έως το 2005 παρατηρήθηκε μείωση κατά ένα τρίτο του ποσοστού των γεννήσεων από έφηβες μητέρες στις ΗΠΑ, μετά το 2007 παρατηρείται αντιστροφή αυτής της τάσης. Στις 1000 αφροαμερικανίδες έφηβες το ποσοστό των γεννήσεων είναι 64,3%, ενώ στις μη ισπανόφωνες λευκές το ποσοστό πέφτει στο 27,2%, σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και τη Αποτροπή των Ασθενειών.

Οι εφηβικές κυήσεις στις ΗΠΑ οδηγούν συχνά σε εγκυμοσύνες με πολλούς κινδύνους, χαμηλότερες επιδόσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, στην ανεργία και στην φτώχεια, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.