Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΕΕ: Ανώφελο το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων

Ανώφελο εκτιμούν ότι είναι το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης εμπειρογνώμονες της ΕΕ, διατυπώντας μια σειρά συστάσεων.

Όπως σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζοντας γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους αντιπροσώπους των κρατών στη διάρκεια συνόδου της επιτροπής της ΕΕ για την υγειονομική ασφάλεια, κάθε χώρα παραμένει ελεύθερη να αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβει.

«Τα κράτη μέλη δεν βλέπουν την ανάγκη, προς το παρόν, να διατάξουν προληπτικά το μαζικό κλείσιμο των σχολείων», εξηγεί η επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

«Συνιστούν πάντως το κλείσιμο σχολείων τοπικά, εφόσον διαγνωστούν κρούσματα μεταξύ των μαθητών, με στόχο να καθυστερήσει η μετάδοση του ιού», προσθέτει.

«Η χρησιμότητα αυτής της προσέγγισης εξαρτάται σαφώς από την ταχύτητα των ενεργειών», επιμένει η επιτροπή.

Παράλληλα, οι ειδικοί συνιστούν «να αποφεύγονται άλλες μορφές παιδικών συγκεντρώσεων».

«Ο στόχος είναι να αποφύγουν οι γονείς να δημιουργήσουν παράλληλες δομές στις οποίες να συγκεντρώνονται τα παιδιά σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία, επειδή κάτι τέτοιο απλώς θα μετέθετε το πρόβλημα», εξήγησε ειδικός.

Η επιτροπή για την υγειονομική ασφάλεια συνεχίζει τις συνεδριάσεις της ώστε να διατυπώσει συστάσεις για τον εμβολιασμό. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προβούμε σε ανακοίνωση μέσα στις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ντένις Άμποτ, ένας από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Όσο όμως η επιτροπή για την υγειονομική ασφάλεια δεν έχει συμφωνήσει σε μια διατύπωση, είναι δύσκολο να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες», υπογράμμισε.