κάνοντας επιδρομές σε φάρμες και αυλές σπιτιών, όπου μάλιστα ένα κορίτσι δέχθηκε δάγκωμα στο πόδι. Τα κλουβιά τους άνοιξαν πριν από λίγες μέρες άγνωστοι, παραβιάζοντας τις φάρμες εκτροφής.
Όπως αναφέρεται στο Έθνος της Πέμπτης, από τα περίπου 6.000 ζώα που απελευθερώθηκαν οι κάτοικοι κατάφεραν να μαζέψουν περίπου 5.500 ζώα. Πολλά όμως τραυματίστηκαν θανάσιμα.
«Τα βιζόν δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα στη φύση, γιατί δεν βρίσκουν τροφή. Δεν τρώνε τίποτε άλλο εκτός από ειδική τροφή που προμηθευόμαστε από εργοστάσιο στη Νεάπολη Κοζάνης.
» Το πιο σοβαρό όμως είναι η μεταξύ τους συμπεριφορά. Τα ζώα μπαίνουν ανάκατα μέσα στα κλουβιά. Δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε σε οικογένειες όπως τα είχαμε πριν, με αποτέλεσμα να αλληλοσκοτώνονται. Τα βιζόν αναπτύσσουν κανιβαλιστική συμπεριφορά, δεν αντέχουν το ένα το άλλο» δήλωσε στην εφημερίδα ο ιδιοκτήτης της μίας φάρμας.
Οι υποψίες για το περιστατικό της απελευθέρωσης στρέφονται σε μια οργάνωση ακτιβιστών με την επωνυμία «Μαύρα Κοράκια».
Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ παρόμοιες ενέργειες γίνονται από οικολογικές και άλλες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.
Στην προκήρυξή της τότε, η οργάνωση είχε κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας των ζώων, προειδοποιώντας για ανάλογες ενέργειες.
Πάντως, η πρόεδρος του σωματείου «Αργός» Ε.Δόδουρα δήλωσε στην Καθημερινή ότι η απελευθέρωση δεν αποτελεί λύση για τα βιζόν, αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα επικίνδυνο και ανοίκειο για αυτά περιβάλλον, ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την εγχώρια πανίδα.
Η ίδια αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου της γούνας και τονίζει ότι η πρόταση του σωματείου είναι να αντικατασταθεί αυτή η δραστηριότητα με άλλες φιλικότερες στο περιβάλλον που επιδοντούνται από την ΕΕ.
Στην Κοζάνη και στη Σιάτιστα υπάρχουν 35 εκτροφεία βιζόν που παράγουν πάνω από 45.000 δέρματα τον χρόνο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις γουνοποιίας, με το 95% της παραγωγής να απορροφάται από τη ρωσική αγορά.
Newsroom ΔΟΛ