Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Σε συλλογή υπογραφών προχωρά ο Δήμος Δίου - Ολύμπου


Παραπομπή του θέματος στην Περιφέρεια για την διενέργεια δημοψηφίσματος
Στη συλλογή υπογραφών για τα διόδια προχωρά το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Δίου - Ολύμπου όπως ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ειδικής συνεδρίασης που συγκάλεσε ο...
επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Λάππας.
Ο κ. Λάππας

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Λάππας υπογράμμισε τη σοβαρότητα του θέματος των διοδίων σημειώνοντας πως είναι καλό και σκόπιμο η δημοτική αρχή να "προχωρήσει" σε δημοψήφισμα, ασκώντας έτσι ένα μέτρο πίεσης.
Ο κ. Λάππας ζήτησε πρώτον την διεξαγωγή δημοψηφίσματος από πλευράς του Δήμου για τα διόδια και δεύτερον τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα αναλάβει το συντονισμό των δράσεων για το θέμα των διοδίων. Ως προς τη δεύτερη πρόταση ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης πρότεινε μάλιστα να υπάρξει μία πρώτη συζήτηση με τον όμορο Δήμο των Τεμπών ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα γύρω από τα διόδια και αν χρειαστεί να υπάρξει μία συνεργασία και όποτε υπάρχει η δυνατότητα διαπαραταξιακά να γίνονται και κινητοποιήσεις.
Κλείνοντας ο κ. Λάππας ζήτησε παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις η Δημοτική Αρχή να πιέσει για την κατασκευή του παράπλευρου οδικού δικτύου, την άμεση μείωση των τιμών των διοδίων, καθώς τέλος να δοθούν κάρτες ελευθέρας για τους κατοίκους της περιοχής.
Ο κ. Δημόπουλος
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Δημόπουλος ξεκίνησε αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, κάνοντας λόγο για μία "αισχρή" σύμβαση. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα είπε για να γίνει κάτι τέτοιο θέλει μία πρόταση και μία αντιπρόταση. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει αντιπρόταση είπε και πρότεινε να γίνει μία συλλογή υπογραφών τύπου πόρτα-πόρτα, με τη συμμετοχή, αν χρειαστεί και των ίδιων.
Ο κ. Τσιφοδήμος
Ο κ. Θανάσης Τσιφοδήμος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης επί δημαρχείας του, σημειώνοντας πως ο κ. Σουφλιάς ότι του ζητήθηκε το έκανε σε αντίθεση με τον κ. Μαγκριώτη. "Η σύμβαση μπορεί ν' αλλάξει. Δεν μπορούμε όμως εμείς να την αλλάξουμε. Πρέπει ν' αλλαχθεί από την κεντρική κυβέρνηση" τόνισε προσθέτοντας πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος ουσιαστικά δεν έχει νόημα.
Η κα Κουρίτα
Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κατερίνα Κουρίτα τόνισε πως το ζήτημα των διοδίων είναι πολιτικό με τοπική έκφραση. "Δεν είναι απλά ένα διαχειριστικό θέμα του Δήμου Δίου - Ολύμπου" είπε και πρότεινε τη συγκρότηση λαϊκής επιτροπής αγώνα που θα συντονίζει τις δράσεις με σύνθημα την κατάργηση όλων των διοδίων. Παράλληλα, η κα Κουρίτα πρότεινε τη σύνταξη ενός ψηφίσματος συμπαράστασης στους 12 δημότες της Νότιας Πιερίας που καλούνται σε απολογία γιατί άνοιξαν τον κόμβο της Σκοτίνας πριν από μερικές εβδομάδες.
Ο κ. Φαρμάκης
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης τόνισε πως από τη συζήτηση φάνηκε πως υπάρχουν δύο τάσεις. Η πρώτη αφορά την άμεση κατάργηση των διοδίων και η δεύτερη τη βελτίωση του παράπλευρου δικτύου. "Άποψή μου είναι πως θα πρέπει να κινηθούμε με ρεαλιστικές προτάσεις" και τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης καλύτερου παράπλευρου δικτύου.
Η συνεδρίαση
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των Δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Το λόγο πήραν επίσης η Νομική Σύμβουλος του Δήμου κα Χατζή καθώς και ο Νομικός Σύμβουλος της Επιτροπής Αγώνα κ. Σιονακίδης. Επίσης μίλησε το μέλος κ. Ευγένιος Ολύμπιος και ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας κ. Ηλίας Τσολακίδης.