Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Διαμαρτυρίες επαγγελματιών Νότιας Πιερίας


* ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΝ, ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΠΗΡΑΝ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ …ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

* ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ, ΟΣΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, ΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ.

Παράπονα και διαμαρτυρίες εκφράζουν επαγγελματίες της Νότιας Πιερίας για την κατάσταση που συμβαίνει στην περιοχή με την παροχή αδειών υγειονομικού ενδιαφέροντος από την περιφερειακή ενότητα Πιερίας (τ. νομαρχία).

Συγκεκριμένα, ενώ η τουριστική περίοδος έχει ουσιαστικά αρχίσει, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έναρξη λειτουργίας νέων καταστημάτων, επειδή υπάρχει καθυστέρηση ελέγχων προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Όπως υποστηρίζουν οι εν λόγω επαγγελματίες, έχουν καταθέσει αιτήσεις στον δήμο Δίου-Ολύμπου και έχουν πάρει προέγκριση λειτουργίας ενώ στη συνέχεια ο δήμος έχει στείλει την προέγκριση και τα σχετικά δικαιολογητικά στην περιφερειακή ενότητα (Π.Ε.) Πιερίας για ελέγχους και εξασφάλιση άδειας.

Σύμφωνα όμως με κάποιες πληροφορίες, το προσωπικό της αρμόδιας διεύθυνσης της Π.Ε. φαίνεται να μην επαρκεί για τόσους πολλούς ελέγχους, γι αυτό και η προώθηση διαδικασιών και η έκδοση των σχετικών αδειών καθυστερούν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι υπάλληλοι της Π.Ε. καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στο έργο τους αλλά λόγω του μεγάλου όγκου των φακέλων και των πολλών και διάσπαρτων ελέγχων ανά τον νομό, που πρέπει να γίνουν, δεν είναι δυνατόν να εκδώσουν άμεσα τις σχετικές άδειες (εφόσον βέβαια είναι όλα εντάξει από την πλευρά των επαγγελματιών).

ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΗ

Στο μεταξύ, οι επαγγελματίες έχουν καταβάλλει τα πρώτα ενοίκια, έχουν καταβάλλει σημαντικά ποσά για διαμόρφωση των χώρων των καταστημάτων τους, έχουν προμηθευτεί εξοπλισμό και προϊόντα. Και τώρα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν, κάποιοι από αυτούς για αρκετές εβδομάδες, την περιφερειακή ενότητα Πιερίας πότε θα κάνει ελέγχους και θα γνωμοδοτήσει, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του καταστήματός τους.

Δηλώνουν δε αγανακτισμένοι διότι, όπως αναφέρουν, αρκετοί από αυτούς έχουν δανειστεί χρήματα για να ανοίξουν τα καταστήματά τους και ενώ πασχίζουν, εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης, να βγάλουν τα έξοδά τους και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (δάνεια, αγορές επί πιστώσει, άλλα έξοδα κλπ), έρχονται άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και προβαίνουν σε κλείσιμο αυτών των καταστημάτων .

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Γι αυτό, οι επαγγελματίες που διαθέτουν προέγκριση όχι όμως και άδεια, ζητούν την ενίσχυση του προσωπικού της αρμόδιας διεύθυνσης της περιφερειακής ενότητας Πιερίας και να δοθεί εντολή για γρήγορους ελέγχους και έκδοση γνωμοδοτήσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες οι αρμόδιοι υπάλληλοι ύστερα από οχλήσεις που έχει δεχθεί η υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας, βρέθηκαν σε κάποια περιοχή της Νότιας Πιερίας για ελέγχους.

Όμως, όπως εκτιμούν οι επαγγελματίες, εάν τέτοια εποχή κάθε χρόνο δεν ενισχύεται η υπηρεσία της Π.Ε. με έκτακτο προσωπικό, τότε οι έλεγχοι θα καθυστερούν σε βάρος των επαγγελματιών, σε βάρος της τοπικής τουριστικής οικονομίας αλλά και ευρύτερα σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας.