Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αξιότιμε κ. Πρύτανη

Με πολύ προσοχή παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό τις ενημερώσεις σας σχετικά με τις δύσκολες μέρες που περνά η Πατρίδα μας και το Πανεπιστήμιο. Αποκορύφωμα οι τελευταίες σας τηλεοπτικές ενημερώσεις και η ανακοίνωσή σας στην εορταστική εκδήλωση της Κτηνιατρικής Σχολής την Τετάρτη 11η Μαΐου 2011 όπου μας ανακοινώσατε ότι τα πράγματα είναι τόσο άσχημα ώστε μπορεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και να «κλείσει» ! Ή μάλλον καλύτερα να μας το κλείσουν !
Ποιοί κύριε Πρύτανη θα αποφασίσουν να κλείσουν το...
Αριστοτέλειο;
Θα αφήσουμε αυτούς τους επαγγελματίες «μιζαδόρους» να επεκτείνουν και στο Πανεπιστήμιο το καταστρεπτικό τους έργο; Να πυροβολούν τα πόδια του μέλλοντος των παιδιών μας; Όπως συχνά λέτε.
Εμείς τι είμαστε; απλοί θεατές της καταστροφής μας;
Το Πανεπιστήμιο αυτό κ. Πρύτανη, που έχετε την τιμή αλλά και την ευθύνη να ηγείστε αυτούς τους καιρούς, μας ενέπνευσε και μας εμπνέει, εμπνέει τα παιδιά μας, εμπνέει όλο τον κόσμο. Μόρφωσε και μορφώνει τους επιστήμονες της χώρας μας. Στηρίζει την παιδεία, την υγεία, την οικονομία της κοινωνίας μας. Αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον όλων μας. Η απρόσκοπτη λειτουργία του λοιπόν δεν αποτελεί μόνο δική μας υπόθεση ή θέμα των φοιτητών μας αλλά όλης της κοινωνίας. Πρέπει να δώσουμε έγκαιρα λύση γιατί οι «Managers» έρχονται και ίσως θα είναι υπάλληλοι της Τρόικα.
Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή πιστεύω ότι πρέπει η κοινωνία να πάρει την τύχη του στα χέρια της. Όχι μόνο να μην επιτρέψει το «κλείσιμό» του αλλά να βάλει βάσεις για μια αειφόρο λειτουργία του συνδεδεμένη άμεσα με την κοινωνία.
Πιστεύω κ. Πρύτανη πως εσείς και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας οφείλετε να πρωτοστατήσετε σε μια τέτοια προσπάθεια και να είστε σίγουρος πως στο εγχείρημα αυτό θα συστρατευτούν όλοι.
Δεν είναι δυνατόν κ. Πρύτανη αυτές τις δύσκολες στιγμές οι Έλληνες να κάνουν τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια των γειτονικών χωρών να λειτουργούν και να αφήνουν το Αριστοτέλειο να «κλείνει».
Είμαι σίγουρος κ. Πρύτανη ότι αν κινηθούμε σωστά θα βρούμε λύσεις.
Μπορούμε παραδείγματος χάριν:
- Να ελαττώσουμε ή να διακόψουμε κάθε εξάρτηση και συναλλαγή με αυτούς που αφήνουν το πανεπιστήμιο να «κλείσει». Να γίνουμε επιτέλους αυτοδιοικούμενοι.
- Να συσταθεί άμεσα μια εξωστρεφής Επιτροπή Αειφόρου Λειτουργίας του πανεπιστημίου μας στην οποία θα προεδρεύετε και θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί, φοιτητές, φορείς της Περιφέρειας και των Δήμων, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της πόλης, Επιμελητήρια, αποφοιτήσαντες επιστήμονες μας που εξασκούν επάγγελμα, και πολίτες. Πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα στραφεί και η ενημέρωση που θα κάνετε την 31η Μαΐου 2011 και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας. Ελπίζω η συνάντηση αυτή να μη περιοριστεί μόνο σε μια απλή ενημέρωση, που ίσως άθελά σας μας κάνει να δεχτούμε ευκολότερα τα νέα μέτρα που έρχονται, αλλά να γίνει η αρχή της λύσης που θα πηγάζει από εμάς και την κοινωνία.
- Να δώσουμε κίνητρα στους έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν και ακριβοπληρώνουν τα ξένα πανεπιστήμια να προτιμήσουν τα δικά μας. Οι φοιτητές αυτοί δεν πληρώνουν μόνο τα ξένα πανεπιστήμια αλλά πληρώνουν και τις ξένες τοπικές οικονομίες, στερώντας τις Ελληνικές. Επιβαρύνουν οικονομικά και ψυχολογικά τις οικογένειές τους και την Εθνική οικονομία. Το συνολικό κόστος αυτών των σπουδών ανά φοιτητή είναι περίπου 20.000 Ευρώ ανά έτος. Αρκούν δηλαδή 1.000 φοιτητές (20.000.000 Ευρώ) για να εξασφαλίσουν την λειτουργία του πανεπιστημίου μας τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη αριθμοί 100.000 φοιτητές. Να ξεκινήσει λοιπόν μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση τώρα.
- Να ιδρύσουμε και εμείς, όπου είναι δυνατόν, αγγλόφωνα τμήματα και Σχολές, με το υπάρχον προσωπικό και την υλικοτεχνική δομή για να προσελκύσουμε αλλοδαπούς φοιτητές.
- Να ιδρύσουμε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών στην αγγλική γλώσσα για να προσελκύσουμε αλλοδαπούς φοιτητές.
- Να συνδεθεί περαιτέρω το πανεπιστήμιο με την παραγωγή - οικονομία της Ελλάδας με αμοιβαίο όφελος.
- Να γίνει αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας.
- Να διασφαλιστεί η δωρεάν παιδεία για τους επιτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις έλληνες φοιτητές.
- Να διασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση και σίτιση των πραγματικά άπορων φοιτητών.
- Να γίνει συστηματική προώθηση των ανταλλαγών φοιτητών μας, με σοβαρά κίνητρα, προς και από τις χώρες που αποτελούν δυναμικές αγορές για την Ελλάδα. Φοιτητές από τις χώρες όπως Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Ιράν, Αίγυπτο κτλ επιθυμούν να έρθουν για εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση στην Ελλάδα. Οι Έλληνες όμως φοιτητές δεν εκτιμούν το αμοιβαίο όφελος, δεν έχουν κίνητρα και δεν ανταποκρίνονται. Κατά συνέπεια, οι φίλοι μας αυτοί πηγαίνουν αλλού, ενισχύουν άλλα πανεπιστήμια και άλλες κοινωνίες γνωρίζουν άλλες «κουλτούρες», κάνουν φίλους εκεί, αφήνουν εκεί την ευφυΐα τους και προωθούν μετέπειτα τις υπηρεσίες και τα προϊόντα άλλων χωρών στις πατρίδες τους.
- Να υλοποιηθούν - επεκταθούν ενέργειες, που σωστά ξεκινήσατε, όπως οικολογικό-ενεργειακό πανεπιστήμιο (παραγωγή ενέργειας στις στέγες των κτιρίων) κτλ.
- Να ζητήσετε από τους εκδοτικούς οίκους δωρεάν πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία για όσα χρόνια διαρκεί η κρίση. Τους οίκους αυτούς τους στηρίξαμε επί δεκαετίες και εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε δωρεάν με τα επιστημονικά μας συγγράμματα, τις αξιολογήσεις – διορθώσεις των εργασιών τους, τις υπηρεσίες μας ως εκδότες και υπήρξαμε καλοί πελάτες τους. Τι στιγμή αυτή, ανταποδοτικά, ας στηρίξουν και αυτοί έμπρακτα την παιδεία μας.
Είμαι σίγουρος ότι εσείς, οι οικονομολόγοι, οι νομικοί, οι κοινωνιολόγοι μας και όλοι μας μαζί μπορούμε να δώσουμε λύσεις και μάλιστα πολύ καλύτερες από αυτές που ενδεικτικά ανέφερα. Πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας την πρόκληση να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Να απομακρυνθούμε από την κεντρική διοίκηση και να γίνουμε περισσότερο αυτοδιοικούμενοι. Να σταματήσουμε τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του Πανεπιστημίου μας.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να προβούμε σε ενέργειες που θα δώσουν προοπτική στο πανεπιστήμιό μας. Φοβούμαι ότι κάθε ολιγωρία θα επιδεινώνει το πρόβλημα. Φοβούμαι ότι η συνεχιζόμενη αυτή ανασφάλεια θα απομακρύνει τους φοιτητές και τους καθηγητές μας προς πανεπιστήμια της αλλοδαπής και θα αποθαρρύνει τους αλλοδαπούς φοιτητές να έρχονται στη Ελλάδα. Θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη των συμβαλλομένων με την Επιτροπή Ερευνών του πανεπιστημίου και θα συρρικνωθούμε σε βαθμό που να είμαστε προβληματικοί και αν ακόμη δεν μας «κλείσουν».
Σας ευχαριστώ και συστρατεύομαι σε μια τέτοια προσπάθεια.
Με τιμή
Παναγιώτης Αγγελίδης, Αναπληρωτής καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.