Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Διεκδικεί τα Καταφυγιωτικα και το τζαμί!

 ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ... ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ...ΧΑΣΕΙ;;;

Αλβανός υπήκοος με αγωγή προς το ελληνικό δημόσιο

Το θέμα ήρθε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Κατερίνης μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών να αποσταλούν τα στοιχεία της περιοχής

Μείζον θέμα που έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στο δήμο Κατερίνης χαρακτήρισε την αγωγή που κατέθεσε Αλβανός υπήκοος σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Ζήνωνας Σατραζέμης, παρουσιάζοντας στοιχεία της υπόθεσης.
Όπως έγινε γνωστό ο εν λόγω Αλβανός υπήκοος κατέθεσε μέσω δικηγόρου του αγωγή σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ «διεκδικεί» το τζαμί και περιοχή 300 στρεμμάτων μετά των κτισμάτων, δηλαδή σχεδόν όλο το συνοικισμό των Καταφυγιωτών στην Κατερίνη. 

Στην αγωγή υποστηρίζει ότι η περιοχή ανήκε σε Αλβανούς υπηκόους-συγγενείς του, και πως στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης που έκανε το ελληνικό δημόσιο για να δώσει οικόπεδα στους Καταφυγιώτες, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δεν δόθηκε η απαιτούμενη αποζημίωση στους προγόνους του.
Έτσι σήμερα, εγείρει θέμα αποζημίωσής του, υποστηρίζοντας πως κληρονομικώ δικαίω η έκταση του ανήκει!
Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις, ενώ ήδη το ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει τη συνδρομή του δήμου Κατερίνης προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του έναντι του Αλβανού υπηκόου.
Ο δήμος εκτός των στοιχείων που θα αποστείλει στο υπουργείο, θα παρασταθεί στην εκδίκαση της αγωγής με δικηγόρο, απόφαση που έλαβε ομόφωνα χθες η Οικονομική επιτροπή του δήμου Κατερίνης.

Να σημειώσουμε ότι ο Αλβανός....
υπήκοος, εξουσιοδοτήθηκε και από 4 ακόμη άτομα, επίσης Αλβανικής υπηκοότητας που φέρονται ως νόμιμοι κληρονόμοι μέρους της περιουσίας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΣΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΡΣΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ
Ο κληρονομούμενος Ταχιρ Τσεπάνι με την υπ’αριθμ. καταχωρίσεως 1087/11-4-1935 πράξις πωλήσεως κληρονομικής μερίδος επί κινητής και ακινήτου περιουσία του τέως Συμβολαιογράφου Τιράνων Αλβανίας, Δόκτορος Ιονούς Ταφάι, νομίμως υπογεγραμμένο την 9η Μαίου 1935 στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Κατερίνης στον τόμο 9 και αριθμό 3864, περιήλθε σε αυτόν, οριστικώς και αμετακλήτως, λόγω αγοράς από τον κ. Ιουσούφ Οσμάνη του Χαλήλ, μια εκταση περίπου 300 στρεμμάτων μαζί με όλες τις υπάρχουσες οικοδομές που αποτελούσαν την περιουσία, χαρακτηριζόμενη και ως «Συνοικισμός Αλβανικού Τεκέ».
Στον πωλητή Ιουσούφ Οσμάνη, περιήλθαν, ως μοναδικός κληρονόμος του θείου του μπαμπά Τζαφέρη, υιού του Ομέρ Οσμάνη που απεξίωσε το 1924, στον Τεκέ της Κατερίνης ο οποίος ήταν πνευματικός Αρχηγός (ηγούμενος) άπαντα τα κληρονομικά δικαιώματα επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας ευρισκομένης εν τη Περιφερεία Κατερίνης (Ελλάδος) συγκειμένης εκ γαιών εχουσών επιφάνειαν 300 ως έγγιστα στρεμμάτων, μεθόλων των πάσης φύσεως οικδομών, των αποελουσών την περιουσίαν.
Ο κληρονομούμενος μας, Ταχιρ Τσεπάνι ασκούσε όλες τις πράξεις της κυριότητας νομής και κατοχής, πάνω σ’αυτή την έκταση εντός της οποίας βρισκόταν ο τεκές, ένας ξενώνας ο οποίος λειτουργούσε ως ξενοδοχείο και σε λίγο χρονικό διάστημα έχτισε και λειτούργησε ως ξενοδοχείο και τον άλλο ξενώνα.
Στα υπ’αριθμ. 760/21/7/1939 και 1036/23-2-1940 συμβόλαια του τέως Συμβολαιογράφου Κατερίνης Κωνσταντίνου Λιάκου, αναφέρεται ρητά ότι «…στον Αλβανικό τεκέ ιδιοκτησία του Πριντ-Ταχήρ Τσεπάνη…μετέβην προς σύνταξη του παρόντος…» με τα οποια ο άνω κληρονομούμενός μας, με το πρώτο συμβόλαιο σύστησε μετοχική εταιρία παραγωγής και πωλήσεως γεωργικών προϊόντων και με το δεύτερο συμβόλαιο μεταβίβασε μέλλουσες απαιτήσεις εταιρικών κερδών μετοχικής εταιρίας.
Με την υπ’αριθμ. 103.499/12 Μαρτίου 1947 απόφαση απαλλοτρίωσης του Υπουργού Οικισμού και Ανοικοδομήσεως, απαλλοτριώθηκε έκταση εμβαδού ως έγγιστα διακόσια εβδομήντα στρέμματα, κείμενων εις την πόλιν Κατερίνης παρά την θέσιν «Αλβανικός Τεκές», φερόμενην ως ανήκουσα στους Δερβή Δελή Μουσταφά και Γιουσουφ Χαλίμ προς ανέγερσιν εις νέων οικοδομών δια την εγκατάσταση των κατοίκων τμήματος του οικισμού Καταύγιον Κοζάνης μεταγεγραμμένη στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Κατερίνης στον τόμο ΙΣΤ’ και αριθμό 238 στις 17-6-1947.
Με την υπ’αριθμ. 234719/2553/30-6-1950 απόφαση του ιδίου Υπουργού «περί ακριβούς καθορισμού και συμπληρώσεως της άνω απόφασης» συμπληρώθηκε η πρώτη υπ’αριθμό 103.499/1947 απόφαση απαλλοτρίωσης και απαλλοτριώθηκε συνολική έκταση 334.550 τ.μ. με βάση του Ν.Δ. 145/1946, που βρίσκεται στην Κατερίνη στη θέση «Αλβανικός τεκές».
Να επισημάνουμε εδώ, το γεγονός ότι, η υπ’αριθμ. καταχωρίσεως 1087-11-4-1935 πράξις πωλήσεως κληρονομικής μερίδος επί κινητής και ακινήτου περιουσίας του τέως Συμβολαιογράφου Τιράνων –Αλβανίας, Δόκτος Ιονούς Ταφάι, νομίμως μεταγεγγραμμένο την 9η Μαΐου 1935 στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Κατερίνης στον τόμο 9 και αριθμό 3864, έχει μεταγραφεί στη μερίδα (Μ: 6/6233) του πωλητή Ιουσούφ Χαλήλ Οσμάνη, ενώ στα ίδια βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Κατερίνης δεν βρίσκαμε την μερίδα του κληρονομούμενού μας. Χρόνια τώρα προσπαθούμε να βρούμε τον τίτλο ιδιοκτησίας του κληρονομούμενού μας, τον οποίο δεν βρίσκαμε διότι δεν βρίσκαμε τη μερίδα του! αλλά προσφάτως μετά από πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε να βρούμε το συμβόλαιο της αγοράς και το ποιος ήταν ο πωλητής του. Διαπιστώσαμε το άνω που αναφέραμε, παράδοξο γεγονός, ενώ το συμβόλαιο είχε καταχωρηθεί στη μερίδα του πωλητή δεν υπήρχε η μερίδα του αγοραστή!
Επίσης, ενώ στη μερίδα του πωλητή είχε καταχωρηθεί το συμβόλαιο τηςμεταβίβαης και προέκυπτε ότι δεν ήταν πλέον κύριος του ακινήτου, παρακάτω στη μερίδα που είχε καταχωρηθεί και η υπ’αριθμ. 103.499/12 Μαρτίου 1947 απόφαση απαλλοτρίωσης του υπουργού Οικισμού και Ανοικοδομήσεως η οποία προς μεγάλη μας έκπληξη ανέφερε ότι η άνω έκταση φαινόταν … «ως ανήκουσα στους Δερβή Δελή Μουσταφά και Γιουσούφ Χαλίμ…» αδιευκρίνιστο το γιατί και βάσει ποιου τίτλου ιδιοκτησίας;
Βάσει του Ν.Δ. 145/1946 άρθρο 5 όπου αναφέρει ότι για την εγκατάσταση του δημοσίου στο ακίνητον, κοινοποιείται εις το φερόμενον ιδιοκτήτην αυτού επί αποδείξει, έκθεσις της αρμοδίας υπηρεσίας του υφυπουργείου Ανοικοδομήσεως περί του απαλλοτριωτέου ακινήτου, εν τη οποία αναγράφονται η τοποθεσία και οι διαστάσεις του ακινήτου, περιγράφονται τα επί του ακινήτου κτίσματα, δέντρα, φυτά, σοδειές ως επίσης αναγράφεται και παν άλλο στοιχείων χρήσιμον δια την διαπίστωσιν της αξίας του ακινήτου. Η έκθεσης αυτή αντικαθιστά την κατά το Ν.Δ./12/21 Μαίου 1923 γνωμοδότησιν. Σ’αυτήν την έκθεση δεν φαίνονται τα κτίσματα, πέραν του τεκέ και οι δυο ξενώνες που λειτουργούσαν ως ξενοδοχεία, και οι καλλιέργειες οτιδήποτε κι αν ήταν αυτές, διότι βάσει του ως άνω άρθρου πρέπει να αναγράφεται «και παν άλλο στοιχείων χρησιμον δια την διαπίστωσιν της αξίας του ακινήτου».
Συμφωνα με το Ν.Δ. 145/1946 άρθρο 10 παρ. 1 αναφέρει… η δια την απαλλοτρίωσιν αποζημίωσης καταβάλλεται εις τον δικαιούχον το βραδύτερον εντός έτους από της εν τω ακινήτων εγκαταστάσεως του δημοσίου. Μέχρι σήμερα οι νόμιμοι κληρονόμοι του άνω κληρονομουμένου μας, ιδιοκτήτης της ως άνω έκτασης δεν έχουμε αποζημιωθεί!!!
Ο σκοπός, δημοσίας ωφελείας της απαλλοτρίωσης ήταν για να συστεγασθούν οι πυροπαθείς από το Καταφύγι Κοζάνης…αλλά στην πραγματικότητα παρέμεινε εκεί ή χρησιμοποιήθηκε και για άλλους πολλούς σκοπούς.
…Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η περιουσία του κληρονομουμένου μας έπρεπε να τεθεί υπό δικαστική μεσεγγύηση, γεγονός το οποίο δεν έγινε. Γιατί; Μήπως γιατί αν τελούσε υπό δικαστική μεσεγγύηση δεν θα μπορούσε να κηρυχθεί απαλλοτριωτέα; Η παράλειψη να τεθεί το συγκεκριμένο ακίνητο (και όχι για ένα οποιοδήποτε ακίνητο αλλά για ένα ακίνητο με εμβαδόν 334.550 τμ..) σε δικαστική μεσεγγύηση δεν είναι σύννομη όπως και η διοικητική πράξη της απαλλοτρίωσης.
Επειδή παρήλθε το έτος από τη εγκατάσταση του δημοσίου στο ακίνητο χωρίς να καταβληθεί η καθορισθείσα αποζημίωση από τον υπόχρεο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και την πάγια νομολογία των δικαστηρίων, αίρεται αυτοδίκαια η αναγκαστική απαλλοτρίωση.
Επειδή υποχρεούστε να εκδώσετε βεβαιωτική πράξη για την επελθούσα αυτοδίκαιη άρση,
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Ζητάμε να γίνει δεκτή η παρούσα αίτησή μας
Να εκδώστε πράξη με την οποία να βεβαιώνετε την αυτοδίκαιη άρση της ανωτέρω απαλλοτρίωσης. 
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ της Πιερίας.