Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

«Πότε να γίνουν οι στάσεις του προαστιακού σε Μακρύγιαλο και παραλία Σκοτίνας – Παντελεήμονα;»


Επίκαιρη ερώτηση για τις στάσεις του προαστιακού στον Μακρύγιαλο και στην παραλία Σκοτίνας - Ν. Παντελεήμονα κατέθεσε στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Ιουνίου ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριο Ρέππα

Ο κ. Παπαγεωργίου στην ερώτησή του υπογραμμίζει πως η Πιερία τα τελευταία 20 χρόνια έχει συμβάλει και συνεισφέρει στην κατασκευή των εθνικών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων με την παραχώρηση εκτάσεων ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη του νομού. Προσδοκία αυτής της προσφοράς ήταν να έχουν οι Πιεριείς και οι επισκέπτες της Πιερίας άνετη πρόσβαση στο νομό, στους οικισμούς, στις ακτές και τις παραθαλάσσιες περιοχές. Με την ολοκλήρωση όμως τον δύο εθνικών δικτύων όχι μόνο δεν υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά ιδιαίτερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο έπαψαν να λειτουργούν στάσεις και σταθμοί που πραγματικά διευκόλυναν την κίνηση των κατοίκων και των τουριστών ιδιαίτερα την θερινή περίοδο.

Δύο τέτοιοι σημαντικοί σταθμοί, όπως τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου, είναι στην παραλία Σκοτίνας – Παντελεήμονα και στο Μακρύγιαλο. Με την έναρξη λειτουργίας του Προαστιακού υπήρξε επίμονο αίτημα από τους τοπικούς Δήμους και τους Φορείς για στάση του Προαστιακού. Μάλιστα για την στάση του Μακρυγιάλου, ο τοπικός Δήμος για να διευκολύνει τον ΟΣΕ, προχώρησε στην σύνταξη μελέτης και κατασκευαστικών σχεδίων για κρηπιδώματα και στάσεις το κόστος των οποίων αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου έχοντας λάβει και σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (α.α. 71/2008) με έγκριση ποσού 30.000 ευρώ.

Ανάλογη ήταν η διάθεση και η διεκδίκηση από τον Δήμο και τους τοπικούς φορείς για την κατασκευή στάσης στην παραλία Σκοτίνας – Παντελεήμονα.

Σε σχετικές αναφορές και ερωτήσεις που έκανα προς το αρμόδιο υπουργείο και τον ΟΣΕ η ανταπόκριση ήταν θετική και στις δύο περιπτώσεις.

Πρόσφατα, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε σχετική αναφορά μου, ο αρμόδιος υφυπουργός απάντησε πως «η ΤΡΕΝΟΣΕ εμφανίζεται θετική στη δημιουργία στάσης στην περιοχή Παραλίας Ν. Παντελεήμονα – Σκοτίνας, η οποία θα αρχίσει τη λειτουργία της αμέσως μόλις κατασκευαστούν τα απαραίτητα κρηπιδώματα από τον ΟΣΕ».

Σήμερα, επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου, βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και δυστυχώς για καμιά από τις παραπάνω δεσμεύσεις δεν υπήρξε υλοποίηση ή έστω έναρξη των απαραίτητων έργων για την κατασκευή των δύο στάσεων του Προαστιακού.

Επειδή οι ακτές της Πιερίας έχουν δυνατότητες και προοπτικές να αναδεχτούν στην «βαριά» βιομηχανία του νομού και ήδη οι προσδοκίες για την φετινή περίοδο είναι καλές θα πρέπει όμως να γίνουν όλες εκείνες οι υποδομές που θα διευκολύνουν την ασφαλή και την άνετη πρόσβαση των επισκεπτών, ο κ. Παπαγεωργίου ερωτά τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

- Πότε θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία στάσεων του Προαστιακού στο Μακρύγιαλο και στην παραλία Σκοτίνας – Παντελεήμονα;