Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Κόβουν τη δεύτερη ξένη γλώσσα


Παύει να ισχύει το δικαίωμα επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό. Μπαίνουν φραγμοί για τη διδασκαλία και στο Γυμνάσιο.
Περιορισμούς στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση βάζει το υπουργείο Παιδείας προκαλώντας τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών.
Με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, παύει να υπάρχει εφεξής το δικαίωμα επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας (γερμανικά ή γαλλικά) στο Δημοτικό, καθώς θα διδάσκεται μόνο μία από αυτές, με κριτήριο την πλειονότητα όσων τη δήλωσαν.
Την ίδια στιγμή, μπαίνουν φραγμοί και στη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο, καθώς πλέον η επιλογή μεταξύ τεσσάρων ξένων γλωσσών (γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής) θα γίνεται βάσει της οργανικής θέσης εκπαιδευτικού που θα υπάρχει στο σχολείο
.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από συλλόγους γονέων και καθηγητές ξένων γλωσσών, οι οποίοι κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι ένα μεγάλο μέρος των μαθητών θα αναγκαστεί να παρακολουθεί όχι τη γλώσσα που επιθυμεί στο Δημοτικό αλλά την ξένη γλώσσα που επιθυμεί η πλειονότητα, χάνοντας κάθε ενδιαφέρον για τον θεσμό της δεύτερης ξένης γλώσσας.
Οσον αφορά στους γονείς, δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να στείλουν και πάλι τα παιδιά τους στα φροντιστήρια προκειμένου να μάθουν τη γλώσσα της επιλογής τους, με αποτέλεσμα -σε εποχή οικονομικής κρίσης- να επιβαρύνουν κι άλλο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ερώτηση στη Βουλή
Σχετική ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΝ στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται προς το υπουργείο Παιδείας ότι "δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που είχατε δεσμευθεί ότι τα παιδιά θα τελειώνουν το σχολείο με πιστοποιjavascript:void(0)ητικά γλωσσομάθειας να σχεδιάζετε την εκπαιδευτική πολιτική μόνο με αγοραία κριτήρια".
Οπως τονίζουν οι βουλευτές, υπάρχουν φόβοι για εξοβελισμό της δεύτερης ξένης γλώσσας απο το Δημοτικό μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ το 2013 και ζητούν από την υπουργό να μάθουν τι θα γίνει με το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα μέτρα για τον περιορισμό της δεύτερης ξένης γλώσσας.

Διαμαρτυρίες γονέων
"Το υπ. Παιδείας μάς αναγκάζει να στραφούμε στα φροντιστήρια"
Τη συνέχιση της διδασκαλίας της ιταλικής γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση ζητά με επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων του 55ου δημοτικού σχολείου Πάτρας. Οπως δηλώνουν οι γονείς, τα ιταλικά "είναι μία γλώσσα την οποία οι μαθητές της Στ΄ τάξης του σχολείου μας έχουν ήδη επιλέξει και έχουν εκφράσει την επιθυμία να τη διδάσκονται και στο γυμνάσιο".
Οι ίδιοι απαιτούν την ίση αντιμετώπιση της ιταλικής γλώσσας με τη γαλλική και γερμανική, οι οποίες διδάσκονται απο την Ε΄ δημοτικού, στο γυμνάσιο και το λύκειο. Οι γονείς δηλώνουν ότι, εάν δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους το υπουργείο Παιδείας, θ΄ αναγκαστούν να στραφούν στα κέντρα ξένων γλωσσών και να επιβαρυνθούν οικονομικά με 60 έως 70 ευρώ τον μήνα, προκειμένου τα παιδιά τους να μάθουν ιταλικά.