Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Εναλλακτική πηγή ενέργειας τα φύκια;

Στην ανάπτυξη ενός νέου είδους βιολογικού καυσίμου που προέρχεται από τα φύκια, στρέφει την έρευνά του ένας υποψήφιος διδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Σέρμπρουκ (Sherbrooke). Τα μικρο-φύκια, στα οποία επικεντρώνεται η μελέτη, φυτρώνουν στις εκβολές του ποταμού του Αγίου Λαυρεντίου και όπως είπε ο φοιτητής Μάρκ Βεϊγιέτ (Marc Veillette), ο φωτοσυνθετικός τους οργανισμός έχει ειδικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καλής ποιότητας βιολογικό καύσιμο...
Για παράδειγμα, ανέφερε, ότι δεν κρυσταλλώνει γρήγορα υπό συνθήκες ψύχους.

"Τα μικρο-φύκια έχουν περισσότερο ενδιαφέροντα συστατικά, έτσι ώστε η σύνθεσή τους να αντέχει στο κρύο" σημείωσε ο Βεϊγιέτ, προσθέτοντας πως είναι φιλικά προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι προκαλούν περιορισμένη έκκριση διοξειδίου του άνθρακα. Ένα άλλο πλεονέκτημα, προσέθεσε, είναι ότι τα μικρο-φύκια μεγαλώνουν μέσα στο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις από άλλα βιοκαύσιμα που παράγονται από καλαμπόκι και σόγια. Τα φύκια είναι, εξάλλου, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο φυτό στον πλανήτη.

Καθώς οι τιμές των υγρών καυσίμων εκτινάσσονται στα ύψη, ο Βεϊγιέτ είναι αισιόδοξος πως τα φύκια θα αποτελέσουν εναλλακτική πηγή ενέργειας στο μέλλον.

Ο νεαρός φοιτητής εργάζεται πάνω στο πείραμα εδώ κι έξι μήνες και έχει δει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Του υπολείπονται τρία χρόνια για να ολοκληρώσει τη μελέτη του και να επιβεβαιώσει ότι το εναλλακτικό βιοκαύσιμο από τα φύκια θα πληροί τα πρότυπα που ορίζονται από τη νομοθεσία της Βόρειας Αμερικής.