Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Στα 2,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 13,8% του εγχώριου Α.Ε.Π., αναμένεται να ανέλθουν οι οικονομικές συνέπειες από την έκρηξη στη ναυτική βάση.

Στα 2,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 13,8% του εγχώριου Α.Ε.Π., αναμένεται να ανέλθουν οι οικονομικές συνέπειες από την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse (CS).

Σε έκθεσή της για την κατάσταση στην Κύπρο, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η CS εκτιμά ότι το κόστος για αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό αναμένεται να αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ ή 8,6%. Με την πληρωμή της ασφαλιστικής κάλυψης, το κόστος μειώνεται στα 900 εκατ. ευρώ ή 5,2% του Α.Ε.Π..

Η CS σημειώνει, βέβαια, πως η ανέγερση νέου σταθμού στο Βασιλικό θα ενισχύσει το κυπριακό Α.Ε.Π. όπως γίνεται συνήθως στις καταστροφές. Το Α.Ε.Π., αναφέρει, περιλαμβάνει και την απόσβεση επενδύσεων και επομένως η ανέγερση νέου σταθμού θα προστεθεί στο Α.Ε.Π..

Έμμεσες επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν και από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και τις προμήθειες νερού, λόγω του ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας μονάδες αφαλάτωσης.

Επίσης, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο σταθμός παραγωγής ήταν το φθηνότερο κόστος παραγωγού στη χώρα.

Εκτιμάται ότι το κόστος από την αύξηση των τιμών θα ανέλθει στα 660 εκατ. ευρώ ή 3,8% του Α.Ε.Π..

Οι απώλειες για τον τουρισμό υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ ή 1,1% του Α.Ε.Π.. Η CS υποστηρίζει ότι από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρεάζονται και τα ξενοδοχεία.

Στην έκθεση, η CS σημειώνει ότι η απόδοση των κυπριακών ομολόγων αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα.