Ωστόσο, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είναι μία μορφή συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που μπορεί να μην καταλήξει σε «selective default».
Σύμφωνα με στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οποιοσδήποτε άλλος τρόπος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης είναι ξεκάθαρο ότι θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία, αναφέρει το Reuters.
«Φαίνεται πως υπάρχει τρόπος να οργανωθεί η επαναγορά, ώστε να μην οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία», δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο. «Το γεγονός ότι η ΕΚΤ εδώ και μήνες προχωρά ανοικτά σε επαναγορές ομολόγων και κανείς δεν έχει θέσει θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας, δείχνει ότι είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να πυροδοτηθεί η επιλεκτική χρεοκοπία», συμπλήρωσε.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, δήλωσε ότι Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν ότι το ενδεχόμενο μιας «επιλεκτικής χρεοκοπίας» είναι πιθανή, δίνοντας το πράσινο φως για συμμετοχή των ιδιωτών στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. «Η απαίτηση να αποτραπεί μία επιλεκτική χρεοκοπία έχει απομακρυνθεί», υπογράμμισε.
Γερμανικές πηγές διαρρέουν ότι η ΕΚΤ θα αποδεχόταν την «επιλεκτική χρεοκοπία» και δεν θα κινδυνεύσει ο τραπεζικός τομέας της Ελλάδας.