Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Σε «περιορισμένη χρεοκοπία» θα υποβαθμίσει την Ελλάδα η Fitch.


Σε «περιορισμένη χρεοκοπία» θα υποβαθμίσει την Ελλάδα η Fitch, μετά τις αποφάσεις που έλαβαν στη χθεσινή σύνοδο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, «σημαντικό και θετικό βήμα» για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη. Η νέα αυτή βαθμίδα εντάσσεται στην κατηγορία του κερδοσκοπικού βαθμού αλλά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης...


ανακοίνωσε ότι θα συστήσει νέες βαθμίδες για τη «μετά χρεοκοπίας» εποχή, στις οποίες θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα όταν «ξεπεράσει» τη χρεοκοπία.

Με την άσκηση μιας πιο ενωτικής και συνεκτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και της εκτεταμένης οικονομικής αστάθειας που επικρατεί στην ευρωζώνη εκτονώνονται εν μέρει οι πιέσεις που ασκούνται στις αξιολογήσεις των κρατών της περιοχής, τόνισε η Fitch.

Ωστόσο, προειδοποιεί ο διεθνής οίκος, εάν δεν υπάρξει μια βιώσιμη και διευρυμένη οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη μείωση των ελλειμμάτων και με διαρθρωτικές αλλαγές για ενίσχυση των προοπτικών μακροπρόθεσμης ανάπτυξης θα εξακολουθεί να ασκείται πίεση στις αξιολογήσεις των κρατών.

Κατά τη γνώμη της Fitch, η ενίσχυση της λειτουργικής ευελιξίας του EFSF σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις για αύξηση της καθαρής δανειοδοτικής ικανότητας του ταμείου στα 440 δισ. ευρώ αυξάνει ορατά την αποτελεσματικότητά του στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.