Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Οι 24 καρατίων εικόνες του Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη

Ηλιοβασιλέματα που αντικατοπτρίζονται αυτάρεσκα σε παγωμένα νερά. Κομμάτια από πάγο που μοιάζουν να σμιλεύθηκαν από τον πιο ταλαντούχο γλύπτη. Τοπία αφιλόξενα που υποκλίνονται με περίσσια θέρμη στην τέχνη...



Το θαύμα της Φύσης. Το θαύμα της φωτογραφίας. Και τα δύο αναδεικνύονται με το εξαιρετικό ταλέντο του Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι o ελληνογάλλος που το 2009 ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος φωτογράφος της Χρονιάς για το Τοπίο στο πλαίσιο της βρετανικής διοργάνωσης Take a View , τώρα έγινε χρυσός: απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας του Παρισιού Px3 2011 (Prix de la Photographie Paris) στην κατηγορία Φύση/Νερό.


Αψηφώντας τις θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμη και στους -35ο C ο ταλαντούχος φωτογράφος τοπίου κέρδισε τη χρυσή διάκριση για τη δουλειά του Ice Series (Σειρές Πάγου). Αιχμαλωτίζοντας αυτή τη φορά με τον φακό του και με τον ξεχωριστό του τρόπο την απρόσιτη ομορφιά της Αλμπέρτας του Καναδά. Ομορφιά που θα γίνει προσιτή και στο ευρύ κοινό καθώς οι βραβευμένες εικόνες του θα εκτεθούν - μαζί και με τις υπόλοιπες φωτογραφίες που διακρίθηκαν - στην εφετινή έκθεση Px3 που εγκαινιάζεται στις 29 Ιουνίου στη γκαλερί Espace DUPON, στο Παρίσι. Φυσικά, οι ξεχωριστές αυτές φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν και στην ετήσια πολυτελή έκδοση του διεθνούς διαγωνισμού.
Ο Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης δεν μένει όμως μόνο στην έκθεση των έργων του. Θέλοντας να μοιραστεί την τέχνη της φύσης που αιχμαλωτίζει με την δική του τέχνη, εφέτος εγκαινιάζει μια ενδιαφέρουσα σειρά εργαστηρίων με θέμα - τι άλλο; - τη φωτογραφία τοπίου. Μέσα λοιπόν από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών ταξιδιών σε επιλεγμένα για τη φυσική τους ομορφιά μέρη, ο καλλιτέχνης θα μεταδώσει σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες τα μυστικά της δουλειάς του.


Για την περίοδο επομένως Φθινόπωρο 2011 μέχρι και Ανοιξη 2012 προγραμματίζονται εργαστήρια φωτογραφίας στην Ελλάδα (σε περιοχές όπως στα Μετέωρα όπου θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι 23-25 Σεπτεμβρίου 2011) αλλά και στο εξωτερικό (όπως στο Isle of Skye στη Σκωτία, 23-24 και 26-29 Οκτωβρίου 2011). Κάθε εργαστήρι θα φιλοξενεί μέχρι έξι άτομα ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν την περιήγηση σε μαγευτικούς τόπους με την επί τόπου διδασκαλία και εφαρμογή των όσων μαθαίνουν - ο μοναδικός τρόπος εξάλλου για τον Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη να συλλάβει κάποιος και να πραγματώσει την ουσία της φωτογραφίας τοπίου.

Οσο για το κόστος των εργαστηρίων, ο πολλάκις διακεκριμένος καλλιτέχνης - και μαθητής μεταξύ άλλων του Πλάτωνα Ριβέλλη-, έλαβε υπόψην του την οικονομική δυσχέρεια στη χώρα μας, φροντίζοντας να προσφέρει αυτή τη μοναδική εμπειρία σε όσους Ελληνες αγαπούν τη φύση και τη φωτογραφία με ειδικούς, ευνοϊκούς όρους.