Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Το ίντερνετ παγίδα για... ανεπιθύμητες επισκέψεις






Δεν έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που η Αστυνομία εξάρθρωσε σπείρα ληστών που χρησιμοποιούσαν το… Facebook για να εντοπίζουν άδεια σπίτια στα οποία θα μπορούσαν να «χτυπήσουν»! Η σπείρα παρακολουθούσε τα updates πιθανών θυμάτων και υπολόγιζε, βάσει αυτών, πότε θα λείπουν από το σπίτι τους. Όταν μάθαινε για παράδειγμα ότι βρίσκονται σε διακοπές, αντιλαμβάνονταν ότι υπήρχε πεδίο δόξης λαμπρόν. Τότε λοιπόν «ορμούσε» στις ανυπεράσπιστες από κόσμο κατοικίες και τις… ξάφριζε.

Το περιστατικό αυτό έχει επαναληφθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ιδίως τις ανεπτυγμένες που το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής (δια)δικτύωσης έχουν αναπτυχθεί πολύ και είναι δημοφιλή. Για τον λόγο αυτόν, οι αστυνομικές αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν να δημοσιοποιούν μέσω του Facebook ή του Twitter και του Myspace προσωπικά στοιχεία που μπορούν να φανούν χρήσιμα σε επίδοξους κλέφτες, όπως πχ το χρονικό διάστημα στο οποίο θα πάνε καλοκαιρινές διακοπές και κατά συνέπεια θα λείπουν από το σπίτι.

Γιατί αυτοί μπορεί να έχουν αγνές προθέσεις και να θέλουν να μοιράζονται με τους διαδικτυακούς φίλους τους τα προσωπικά τους, αλλά δεν σημαίνει ότι και όλοι οι αποδέκτες έχουν τις ίδιες διαθέσεις...