Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο δεκάλογος της κρεβατοκάμαρας

Δεν φτάνει μόνο η ευχή «καληνύχτα», για να έχετε έναν ευχάριστο ύπνο.
Συχνά ακούω: «Κοιμήθηκα αρκετά, αλλά δεν νιώθω ότι ξεκουράστηκα».
Δεν είναι υπερβολή, υπάρχουν αιτίες που συμβαίνει αυτό. Θα πρέπει λοιπόν, να μελετήσετε και να εξασφαλίσετε τις αναγκαίες προϋποθέσεις στο υπνοδωμάτιό σας, για να μπορείτε να απολαμβάνετε τον ύπνο σας και να ξεκουράζεστε πραγματικά.

Γι’ αυτό σας προτείνουμε κάποια βασικά σημεία, που θα πρέπει να προσέξετε ...

1. Αποφύγετε τα σκοτεινά χρώματα και αυτά που προκαλούν ένταση, όπως το σκούρο μπλε, το κόκκινο του κρασιού και το φωτεινό πορτοκάλι. Αντί γι’ αυτά, επιλέξτε ηπιότερους και λεπτούς τόνους του χλωμού πράσινου, του μαλακού ροδακινί, του ευγενικού κοραλλί, του γαλάζιου και του μπεζ.
Μπορείτε να τονίσετε κάποιες μικρές επιφάνειες σε μερικά σημεία με κάποιο έντονο χρώμα, αλλά πάντα να κρατάτε το μεγαλύτερο τμήμα της κρεβατοκάμαρας σε μαλακούς ουδέτερους τόνους ή σε pale αποχρώσεις, για να δημιουργήσετε ένα γαλήνιο περιβάλλον.
2. Αποφύγετε να έχετε στο υπνοδωμάτιο σας όργανα γυμναστικής, computer και τηλεόραση. Διώξτε οτιδήποτε θα μπορούσε να σας δημιουργήσει ή να σας παρακινήσει σε ένταση.
Η κρεβατοκάμαρα είναι ο χώρος όπου πηγαίνετε για ύπνο και γι’ αυτό αυτός ο χώρος θα πρέπει να αποπνέει ένα κλίμα άνεσης και χαλάρωσης.
3. Αφήστε τα απολύτως απαραίτητα έπιπλα κομοδίνα, κάποια πολυθρόνα και μια συρταριέρα. Επιτρέψτε στο κρεβάτι να κυριαρχήσει στο χώρο και ξεκαθαρίστε το δωμάτιο από άλλα αντικείμενα.
Εδώ θέλετε να ηρεμήσει το μυαλό σας πριν κοιμηθείτε, δημιουργήστε λοιπόν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
4. Βασικός παράγοντας για καλό και υγιή τρόπο ζωής είναι ο φρέσκος αέρας, έτσι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η κρεβατοκάμαρά μας θα εξαερίζεται καλά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ή του καλοκαιριού που τα παράθυρα είναι ανοικτά, χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα ή ένα κλιματιστικό για να κρατήσετε τη θερμοκρασία σε σταθερό και άνετο επίπεδο. Το χειμώνα, χρησιμοποιήστε ένα καλό, ελαφρύ και ζεστό πάπλωμα και περιορίστε τη θέρμανση στο ελάχιστο, γιατί αυτό μπορεί να ξεράνει την ατμόσφαιρα και θα ξυπνήσετε με το συναίσθημα της κούρασης και της δίψας.
5. Για να κοιμηθείτε και να ξεκουραστείτε πραγματικά, επιδιώξτε να υπάρχει απόλυτο σκοτάδι.
Η έρευνες στο σημείο αυτό έχουν αποδείξει ότι, ο εγκέφαλός μας - αν και εμείς κοιμόμαστε - δεν αδρανεί όσο θα έπρεπε, όταν στο χώρο υπάρχει έστω και λίγο φως.
Γι’ αυτό φροντίστε να εξασφαλίσετε στο χώρο, απόλυτο σκοτάδι την ώρα του ύπνου σας.
6. Χρησιμοποιείτε 100% βαμβακερά και όχι συνθετικά σεντόνια, εσώρουχα ή πιτζάμες.
Το βαμβάκι απορροφά την υγρασία καλύτερα από τα συνθετικά και επιτρέπει στο σώμα σας να αναπνέει, να μένει δροσερό και να αισθάνεται φρέσκο ενώ κοιμάστε.
7. Στην ποιότητα του παπλώματος, όλοι συμφωνούν ότι αυτά που έχουν πούπουλα χήνας, είναι η καλύτερη επιλογή.
Είναι ελαφρύ, απίστευτα ζεστό και διαρκεί για πάντα. Απορροφά την υγρασία, η οποία εξατμίζεται έπειτα στον αέρα και σας κρατά ζεστή, χωρίς να ιδρώνετε.
Ξέρατε ότι ενώ κοιμάστε, χάνετε κατά μέσον όρο ένα λίτρο νερού κάθε νύχτα; Μην διαταράσσεται αυτήν την ευεργετική και φυσιολογική διαδικασία.
Το μαλλί είναι ένα άλλο ποιοτικό προϊόν για τα σκεπάσματά σας. Έχει παρόμοια χαρακτηριστικά γνωρίσματα, αλλά είναι πολύ βαρύτερο υλικό.
8. Το τέλειο κρεβάτι. Αυτό είναι κάτι, που δύσκολα μπορεί να σας βοηθήσει κάποιος για το ποιος τύπος κρεβατιού είναι ο καλύτερος, δεδομένου ότι είναι πραγματικά μια προσωπική επιλογή, που έχει να κάνει με την αισθητική και την άνεση.
Αλλά θα πρέπει να ξέρετε, ότι το βασικότερο όλων είναι το στρώμα και δεν θα πρέπει να κάνετε «οικονομία», εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα στρώμα καλής ποιότητας. Όπως έχετε διαβάσει και πιο πάνω, χάνετε πολλή υγρασία από το σώμα σας τη νύχτα, έτσι το στρώμα πρέπει να αναπνέει. Πρέπει να είναι αρκετά σταθερό για να υποστηρίξει το σώμα σας αλλά όχι πάρα πολύ σκληρό ώστε να πονάτε. Είναι καλό το στρώμα σας να έχει ανεξάρτητα ελατήρια, για να μην ξυπνάει ο διπλανός σας όταν μετακινείστε ή το αντίθετο. Μπορείτε να επιλέξετε και ένα κρεβάτι με διπλά στρώματα, εάν δεν κοιμάστε μόνη. Έτσι ο καθένας σας θα έχει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο.
Οι επιλογές είναι ατελείωτες, ψάξτε τις όσο το δυνατόν περισσότερο, προτού να καταλήξετε. Οι λύσεις στρώμα – υπόστρωμα, πιστεύουμε ότι είναι οι καλύτερες.
9. Ένα μαξιλάρι καλής ποιότητας θα εξασφαλίσει, ότι ο λαιμός σας υποστηρίζεται καλά και θα σας δώσει την δυνατότητα για έναν άνετο ύπνο. Στα περισσότερα luxery ξενοδοχεία, προσφέρουν στους απαιτητικούς πελάτες τους την δυνατότητα να επιλέξουν το μαξιλάρι που τους ικανοποιεί, γιατί ξέρουν τη διαφορά στην απόλαυση που μπορεί να προσφέρει στον φιλοξενούμενό τους. Οποιοδήποτε μαξιλάρι κι αν επιλέξετε, θυμηθείτε ότι πρέπει να αναπνέει και να είναι άνετο για σας. Πρέπει να αντικαθίσταται κάθε δύο χρόνια γιατί πέφτει και χάνει τη φόρμα του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πια, να σας υποστηρίξει σωστά.
10. Εξασφαλίστε στο υπνοδωμάτιό σας, την δυνατότητα της απόλυτης ησυχίας. Βέβαια, σ’ αυτό θα πρέπει να συμφωνούν και οι γείτονες, εάν μένετε σε συγκρότημα πολυκατοικίας. Αποφύγετε να έχετε μέσα στο χώρο συσκευές, όπως ρολόι ή κλιματιστικό, που παράγουν έστω και κάποιο διακριτικό ήχο.
Ακολουθείστε στο βαθμό που μπορείτε αυτά τα δέκα βασικά σημεία। Είναι σίγουρο ότι ο ύπνος σας θα γίνει πιο άνετος και πολύ πιο απολαυστικός.
fe-mail.gr