Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΜΕ ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Μ.ΛΑΛΟΥΜΗ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ Ο Γ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Η Ε.ΣΟΦΙΑΝΙΔΟΥ
* ΤΑ ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΣΤΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΕΛΕΝΑ ΜΠΑΣΤΕ
* ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ογδόντα πέντε πίνακες του διεθνώς γνωστού Έλληνα ζωγράφου, αείμνηστου Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη, που μέχρι πρότινος φυλάσσονταν στο Παρίσι, μεταφέρθηκαν στο Λιτόχωρο και ήδη ένα τμήμα τους στήθηκε σε αίθουσα τέχνης του δήμου Δίου-Ολύμπου.

Πρόκειται για έργα που εκτέθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1997, όταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας ήταν τότε και πολιτιστική πρωτεύουσα ολόκληρης της Ευρώπης. Τα έργα αυτά που τότε είχαν έρθει για 40 μέρες στη Θεσσαλονίκη και επέστρεψαν ξανά στο Παρίσι, τώρα πλέον θα εκτίθενται μόνιμα στο Λιτόχωρο.
Πρόθεση της διοίκησης του δήμου Δίου-Ολύμπου είναι, η δημοτική αίθουσα τέχνης που θα φιλοξενεί μόνιμα τη συλλογή του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη, να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για φιλότεχνους, για μαθητές – μαθήτριες σχολείων και για επισκέπτες από διάφορα μέρη της χώρας αλλά και του εξωτερικού.
ΠΩΣ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Φ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Ο τ. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, αείμνηστος Μιχάλης Λαλούμης, ήταν γνωστός του Θεόδωρου Οικονόμου, στενού φίλου της οικογένειας Κωνσταντινίδη στο Παρίσι. Γι αυτό, Λαλούμης και Οικονόμου είχαν κάνει τις πρώτες συζητήσεις για τη μεταφορά των πινάκων του καλλιτέχνη από το Παρίσι στο Λιτόχωρο.
Σε συνεργασία με τη διευθύντρια του δήμου, Ελένη Σοφιανίδου, έγιναν οι επαφές με την οικογένεια Κωνσταντινίδη στο Παρίσι και προχώρησαν οι συνεννοήσεις για την παραχώρηση των έργων με χρησιδάνειο αορίστου διαρκείας ενώ αργότερα υπογράφτηκε και σχετική σύμβαση.
Στο μεταξύ, σημειώθηκε ο αδόκητος θάνατος του Μιχάλη Λαλούμη συνέχισαν όμως την προσπάθειά του η Ελένη Σοφιανίδου και ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Ελευθερίου.
ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΕΧΝΗΣ HELENA BASTAIS (ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΣΤΕ Ή ΜΠΑΣΤΑΚΗ)
Σήμερα στο Λιτόχωρο έχουν μεταφερθεί 85 έργα του καλλιτέχνη τα οποία στήθηκαν, σε ισόγειο εκθεσιακό χώρο κάτω από το ναυτικό μουσείο, με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, ομογενούς, Helena Bastais (Ελένα Μπαστέ, από Έλληνα πατέρα με καταγωγή από την Κρήτη - Μπαστάκης στο επίθετο).
Για το στήσιμο της έκθεσης καθώς και για άλλες λεπτομέρειες που αφορούν τη φύλαξη και την ανάδειξη των έργων του Φ.Κωνσταντινίδη, η Helena Bastais φιλοξενήθηκε για τρεις ημέρες στον δήμο Δίου-Ολύμπου και τη Δευτέρα 21/11 επέστρεψε ξανά στο Παρίσι.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Helena Bastais το 1997 είχε επιμεληθεί την έκθεση έργων του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη μαζί και με τη χήρα του καλλιτέχνη, Αγγλίδα Anne Fairholme-Constantinidis, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που γίνονταν τότε στη Θεσσαλονίκη ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με αφορμή δε εκείνη την έκθεση είχαν γυριστεί και δύο ταινίες: 1. «Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης, το οδοιπορικό ενός Έλληνα ζωγράφου», 2. «Ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης και η Ελλάδα».
ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ANNE FAIRHOLME-CONSTANTINIDIS ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Η Anne Fairholme-Constantinidis όσο ζούσε είχε εκφράσει την επιθυμία να μεταφερθούν οι πίνακες του αείμνηστου συζύγου της στην «πόλη των θεών», επειδή ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης φέρεται να έλκει την καταγωγή του, από το Λιτόχωρο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Anne Fairholme-Constantinidis επιθυμούσε να έρθουν οι πίνακες στην «πόλη των θεών», ώστε ντόπιοι, επισκέπτες και τουρίστες να βλέπουν τους πίνακες του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη και να αναδειχθούν αυτά τα έργα στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η αδελφή και κληρονόμος της A.F.C. κυρία Islay Grimes, αποδέχθηκε την πρόταση Bastais – Οικονόμου για την μεταφορά των έργων στο Λιτόχωρο, όπως και έγινε.
ΑΝΗΣΥΧΟ ΠΝΕΥΜΑ Ο ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης που γεννήθηκε το 1909 στην τότε υπόδουλη από τους Τούρκους Θεσσαλονίκη, γράφτηκε το 1927 στη σχολή καλών τεχνών της Αθήνας. Ωστόσο, το 1929 αποβλήθηκε δια βίου από τη σχολή, επειδή συμμετείχε στη διοργάνωση μιας φοιτητικής απεργίας. Γι αυτό και έφυγε στο Παρίσι όπου και συνέχισε τις καλλιτεχνικές του σπουδές παρακολουθώντας ελεύθερα μαθήματα.
Ακολούθως, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και μετά το πέρας αυτής πήγε ξανά στο Παρίσι, το 1940, όπου σπούδασε και πήρε πτυχίο φιλολογίας καθώς και πτυχίο φιλοσοφίας από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Την περίοδο 1950 – 1954 ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης επιστρέφει για τελευταία φορά στην Ελλάδα αφού στη συνέχεια εγκαθίσταται οριστικά στο Παρίσι, όπου το 1992 φεύγει από τη ζωή.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Η θεματολογία των έργων του είναι παρμένη από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη, από ένα εξάμηνο που έκανε στο Άγιο Όρος (θέματα από την ορθόδοξη ζωή), από τη ζωή στο Παρίσι κλπ ενώ έχει αποτυπώσει στον μουσαμά και αυτοπροσωπογραφίες, στιγμές από την καθημερινή ζωή κλπ, όπως επίσης ορισμένα έργα του είναι ανεικονικά ή αφαιρετικά ή έργα που σχετίζονται με όψεις γαλλικών πόλεων.