Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Σε μερικές εκατοντάδες ανέρχονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που τέθηκαν σε καθεστώς εφεδρείας στην πρώτη φάση υλοποίησης του μέτρου.


Οι περισσότεροι πρόλαβαν την εφαρμογή του νόμου και μπήκαν σε τροχιά συνταξιοδότησης, αφού έχουν συμπληρώσει χρόνο προϋπηρεσίας και...

όριο ηλικίας. Η τρόικα προσανατολίζεται να ζητήσει απολύσεις.
Η εφεδρεία πήρε... πρόωρη σύνταξη

«Ανθρακες» αποδεικνύεται τελικά ο «θησαυρός» της εφεδρείας, αφού, όπως αποδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία αποχωρήσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από ένα δείγμα 4.929 υπαλλήλων που αποχώρησαν από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, μόνο 515 μόνιμοι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Οι υπόλοιποι μόνιμοι υπάλληλοι είτε πρόλαβαν και παραιτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου για την εφεδρεία, αφού είχαν συμπληρώσει τα χρόνια προϋπηρεσίας και την ηλικία ακόμα και για πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε συνταξιοδοτούνται λόγω συμπλήρωσης της προϋπηρεσίας και του ηλικιακού ορίου (35 χρόνια και 55 ετών).

Ουσιαστικά 9 στους 10 υπαλλήλους (4.414) από το δείγμα των 4.929 αποχωρήσεων έχουν καταθέσει και τη δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την ψήφιση του νόμου 4024/2011 (3.853) ή συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 35ετίας (561) και μόνο 1 στους 10 εργαζομένους (515) εντάσσεται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Τα πρώτα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν, κατέστησαν σαφές ότι απομακρύνεται ο στόχος των 30.000 εφέδρων μέχρι τα τέλη του 2011, στόχος που είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Με αφορμή την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, διαφορετικά οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν τη λήψη ισοδύναμων μέτρων, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο των απολύσεων κυρίως από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η εισαγωγή στοιχείων από υπουργεία και ΝΠΔΔ, ενώ παράλληλα αναμένεται και η εφαρμογή του μέτρου στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν αποστείλει στοιχεία τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας, καθώς και αρκετά ΝΠΔΔ.
Πονοκέφαλο προκαλούν τα πρώτα στοιχεία για την εφεδρεία στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα
Πονοκέφαλο προκαλούν τα πρώτα στοιχεία για την εφεδρεία στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα