Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θεσσαλονίκη, 29/5/2009



Η σεξουαλική υγεία, αν και από το 1974 θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δικαίωμα όλων των πολιτών και φυσικά η προστασία της αποτελεί ευθύνη της πολιτείας, δυστυχώς τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται λανθασμένα στην κοινωνία μας και για αυτό τον λόγο παραμένει ταμπού, ακόμα και στις μέρες μας. Και αυτό γιατί, οι κατά τα άλλα ανεπτυγμένες κοινωνίες μάς περιβάλλουν και προβάλλουν το SEX μονοδιάστατα, ως ηδονή, ή στοχεύοντας περισσότερο στο γενετήσιο ένστικτο, παραγνωρίζοντας το θέμα της υγείας.



Σήμερα γνωρίζουμε όμως, πως με τον όρο σεξουαλικές δυσλειτουργίες ονομάζουμε κοινά ιατρικά προβλήματα που μπορεί να οφείλονται τόσο σε οργανικούς παράγοντες (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, αγγειακά προβλήματα) όσο και σε ψυχολογικούς (κατάθλιψη, προβλήματα στην σχέση).



Από την άλλη πλευρά, ο τρόπος ζωής των αναπτυγμένων χωρών έχει δυστυχώς ευνοήσει την εμφάνιση όλο και περισσότερων προβλημάτων στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Μια προσεκτική διερεύνηση σε επιστημονικό επίπεδο μπορεί να δείξει στον καθένα μας πως, τα θέματα σεξουαλικής υγείας, και ιδιαίτερα οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες αποτελούν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, λόγω της συχνότητάς τους (υπολογίζεται πως 1 στις 7 γυναίκες αντιμετωπίζει διαταραχή οργασμού, 1 στους 10 άνδρες πρόβλημα με την στύση του) και των δυσμενέστατων επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής τόσο των ατόμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και των οικογενειών τους, όσο και του κοινωνικού και εργασιακού τους περιβάλλοντος.



Για 9η χρονιά το Κ.Ε.Σ.Α.Υ. που φιλοξενείται και στηρίζεται από το Α.Π.Θ., θέτει και πάλι το ερώτημα: είναι τα πρότυπα του κινηματογράφου ικανά να επηρεάσουν θετικά τους ανθρώπους; Υπάρχουν ταινίες που να δείχνουν πως όταν μια σεξουαλική σχέση δεν πάει καλά, αναζητούμε βοήθεια;



Ο υπεύθυνος ενημέρωσης του ΚΕ.Σ.Α.Υ. Δρ. Σταμάτης Παπαχαρίτου υπογραμμίζει πως «η εμπειρία από την χώρα μας και τη λειτουργία της γραμμής 2310 99 90 99 έχει δείξει πως οι Έλληνες, δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από τις προκαταλήψεις γύρω από το σεξ. Και αυτό έχει ως συνέπεια, οι σεξουαλικοί μύθοι να συνεχίζονται και να περνούν από γενιά σε γενιά. Δεν είναι τυχαίο, πως όπως δείχνουν τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα του Κέντρου για τη χώρα μας οι ίδιοι οι έφηβοι δηλώνουν, επηρεασμένοι από τους φίλους και τα πρότυπά τους: τους πρωταγωνιστές της 7ης τέχνης».



Για τον λόγο αυτό σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν για 9η συνεχή χρονιά το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Sex, προβλήματα και σινεμά». Η κ. Δέσποινα Μουζάκη, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου σημειώνει πως «η εκδήλωση αυτή, με την δική της ιστορία πια, ίσως αποτελεί μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες να παρουσιαστεί μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση ένα θέμα λεπτό και ταυτόχρονα ακόμη και στις ημέρες μας ‘ταμπού’».



Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, από την Κυριακή 31 Μαΐου έως και την Παρασκευή 5 Ιουνίου.



Αναλυτικά, το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει τις ταινίες:



Κυριακή 31 Μαίου 2009

20.30 Το ημερολόγιο ενός ρομαντικού ηδονοβλεψία / Halam foe, Σκηνοθεσία: David Mackenzie

23.00 Το χαρέμι / L'harem, Σκηνοθεσία: Marco Ferreri

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

20.30 Vicky Christina Barcelona, Σκηνοθεσία: Woody Allen

23.00 Ανάμεσα σε 2 άνδρες / La fille coup?e en deux, Σκηνοθεσία: Claude Chabrol

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

20.30 Η εγκληματική ζωή του Φερδινάρδο ντε λα Κρουζ / Ensayo de un crimen, Σκηνοθεσία: Luis Bu?uel

23.00 Time, Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-ντουκ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

20.30 Vicky Christina Barcelona, Σκηνοθεσία: Woody Allen

23.00 Το ημερολόγιο ενός ρομαντικού ηδονοβλεψία / Halam foe, Σκηνοθεσία: David Mackenzie

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

20.30 Ανάμεσα σε 2 άνδρες / La fille coup?e en deux, Σκηνοθεσία: Claude Chabrol

23.00 Η εγκληματική ζωή του Φερδινάρδο ντε λα Κρουζ / Ensayo de un crimen, Σκηνοθεσία: Luis Bu?uel

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

20.30 Time, Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-ντουκ

23.00 Το χαρέμι / L'harem, Σκηνοθεσία: Marco Ferreri