Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΑΣΠΙΡΙΝΗ

Η ασπιρίνη χαμηλής δόσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε βάση ρουτίνας για την πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, παρά τις αντίθετες οδηγίες πολλών γιατρών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα βρετανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι κίνδυνοι από μια τέτοια χρήση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη. Μόνο όσοι έχουν ήδη πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, θα πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη κάθε μέρα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που δημοσιεύεται στο BBC.

Η μελέτη, που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέλυσε στοιχεία από τουλάχιστον 100.000 κλινικές περιπτώσεις.

Γιατροί σε όλο τον κόσμο συστήνουν προληπτικά την ασπιρίνη σε ανθρώπους που δεν έχουν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λόγω επιβάρυνσης από παράγοντες όπως η ηλικία, η πίεση του αίματος και η υψηλή χοληστερίνη.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι στα άτομα χαμηλού-μέσου κινδύνου η ασπιρίνη μειώνει κατά 20% περίπου τα μη θανατηφόρα εμφράγματα, ενώ δεν έχει θετική επίπτωση στον κίνδυνο για εγκεφαλικό, όμως αυξάνει κατά 35% περίπου τον κίνδυνο για εσωτερική αιμορραγία.

Από την άλλη, στους ασθενείς υψηλού κινδύνου (με ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού) τα οφέλη της ασπιρίνης σαφώς είναι περισσότερα από τις πιθανότητες αρνητικών παρενεργειών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ