Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Εκλογές ζήτησε ο Σαμαράς


Είναι φανερό ότι ο κ. Σαμαράς έκρινε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να ζητήσει εκλογές, καθώς μπορούσε να τις χρεώσει στον πρωθυπουργό. Και όχι μόνο. Έκρινε ότι με τη στάση του έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα στην τρόικα ότι δεν είναι αυτός ο κακός της παρέας που δεν επιθυμεί να συναινέσει. Για το λόγο αυτό, η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά είχε ένα ολόκληρο σκεπτικό, προτού καταλήξει στην επίμαχη φράση “Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού. Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός”.
Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ ξεκίνησε ως εξής: “Σήμερα ο πρωθυπουργός μού ζήτησε να συνεργαστούμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δέχθηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο κ. Παπανδρέου, ενώ δέχθηκε αρχικά την πρότασή μου, δηλαδή μου δήλωσε ότι αποδέχεται το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και δέχεται να φύγει ο ίδιος από την πρωθυπουργία, τελικά την... απέρριψε!”.
Όπως δείχνουν και οι τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έγιναν μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, η συμφωνία προέβλεπε πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, κυβέρνηση ορισμένου χρόνου και την προϋπόθεση που έθεσε ο κ. Σαμαράς, αμέσως μετά, να προκηρυχθούν εκλογές.
Τι χάλασε το deal; Όπως φαίνεται, οι διαρροές: ο πρωθυπουργός τις χρέωσε στον Αντώνη Σαμαρά και ο κ. Σαμαράς τις χρέωσε στο Μαξίμου. “Τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες, που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του την αδυναμία του να κυβερνήσει. Μας έλεγε ως χθες ‘δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα’ και μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: ‘γάντζωμα’ στην εξουσία!” τόνισε ο κ. Σαμαράς χρεώνοντας στον πρωθυπουργό το ναυάγιο: “Χάθηκε μια μεγάλη, ιστορική ευκαιρία, που ασφαλώς θα το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη: ότι οι ηγέτες και η υπέρβαση κρίνονται στην πράξη κι όχι στα λόγια”.
Στο κλείσιμό του ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να ακυρώσει τον σημερινό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου και ζήτησε ευθέως εκλογές.