Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΑΡΧΕΛΩΝ: απελευθερώθηκαν δύο θαλάσσιες χελώνες

Από το ξεκίνημα του 2011 έχει καταγραφεί αυξημένος αριθμός εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών από όλη την Ελλάδα.
O ΑΡΧΕΛΩΝ έχει δεχθεί ασυνήθιστα υψηλό αριθμό χελωνών πρόσφατα στο Κέντρο Διάσωσης. Συγκεκριμένα επτά χελώνες μεταφέρθηκαν στη Γλυφάδα μέσα σε τρεις ημέρες. Δυστυχώς η μία απεβίωσε σχεδόν αμέσως και η δεύτερη ύστερα από μία εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τις πρώτες τρεις απελευθερώσεις της χρονιάς!
Μετά τη Σμαρώ ήρθε η σειρά της Δαμασκηνιάς να απελευθερωθεί.
Η χελώνα εντοπίστηκε από μια ομάδα κοριτσιών στο λιμάνι του Λαυρίου αφού είχε μόλις πριν από λίγο καταπιεί αγκίστρι.
Χάρη στη βοήθεια ευαισθητοποιημένου εθελοντή, η χελώνα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης και παρέμεινε στην εντατική μονάδα με θέρμανση κατ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Το αγκίστρι εντοπίστηκε στο ανώτερο τμήμα του οισοφάγου και αφαιρέθηκε με επέμβαση από την κτηνίατρό του ΑΡΧΕΛΩΝ Λητώ Κριτσέλη.
Μόλις η θερμοκρασία έφθασε στους 18 βαθμούς μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερη δεξαμενή και παρατηρήθηκε για δύο εβδομάδες.
Προγραμματίστηκε η απελευθέρωσή της στα ανοιχτά με τη συνεργασία του AQUA DIVERS CLUB. Το εν λόγω καταδυτικό κέντρο έχει προσφέρει τη βοήθειά του σε πολλές απελευθερώσεις στα ανοιχτά της θάλασσας ειδικότερα για χελώνες μικρές σε μέγεθος ή χωρίς πτερύγιο, εξασφαλίζοντας την ασφαλέστερη επιστροφή τους στο βυθό.
Τη Δαμασκηνιά ακολούθησε η Μαριλένα σφραγίζοντας την τρίτη απελευθέρωση της χρονιάς. Η Μαριλένα ήταν η πρώτη μεταξύ πολλών χελωνών που έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης από τη Λευκάδα.
Βρέθηκε στις 4 Απριλίου 2010 με τραύμα στο κεφάλι και πήρε το όνομά της από τη μικρή κόρη της Βούλας Αυλωνίτη, η οποία εργάζεται σε έναν τοπικό σύλλογο προστασίας ζώων.
Η συγκεκριμένη θηλυκή Caretta caretta με καμπύλο μήκος καβουκιού 66εκ. ζύγιζε 35 κιλά κατά την άφιξη.
Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, και ύστερα από σταθερή φαρμακευτική θεραπεία και σκληρή δουλειά από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, κρίθηκε έτοιμη προς αποχώρηση.
Λίγο πριν την ημέρα της απελευθέρωσης, μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερη δεξαμενή με σκοπό να παρατηρηθεί η συμπεριφορά της και αφού πέρασαν δύο εβδομάδες αφέθηκε ελεύθερη στα Λεγραινά
H stroumfita
www.econews.gr