Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Η έκλειψη της σελήνης καθήλωσε χιλιάδες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο

Η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης του 2011, που είναι σε εξέλιξη την τελευταία περίπου μία ώρα είναι ορατή και από την Ελλάδα, όπου σε διάφορες πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Ρέθυμνο και αλλού, ξετυλίγονται βραδιές αστροπαρατήρησης, με ερασιτέχνες αστρονόμους και απλούς πολίτες να παρατηρούν το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Ειδικότερα, η Γη παρεμβλήθηκε ανάμεσα στον Ήλιο και το φεγγάρι, τυλίγοντας το δορυφόρο της με τη σκιά της, με συνέπεια η έκλειψη να είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Η «εξαφάνιση» της Σελήνης από τη σκιά της Γης θα ολοκληρωθεί στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
Τι ακριβώς συμβαίνει όταν έχουμε ολική έκλειψη Σελήνης; Ο φυσικός μας δορυφόρος διέρχεται μέσα από τη μακρά σκιά που ρίχνει η Γη, με αποτέλεσμα να μην αντανακλάται επάνω του ηλιακό φως για να τον φωτίσει κι έτσι για λίγο χάνεται μέσα στο σύμπαν. Επίσης, καθώς το φεγγάρι βουτά όλο και βαθύτερα στη σκιά της Γης, ο δίσκος του λαμβάνει σταδιακά διαφορετικά χρώματα• από ασημί γίνεται πορτοκαλί ή ακόμα και κατακόκκινο.

Δεύτερη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί φέτος, στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η επόμενη θα γίνει στις 27 Ιουλίου 2018. Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και στην αποψινή, η έκλειψη ήταν "κεντρική", δηλαδή το φεγγάρι πέρασε από το κέντρο της σκιάς της Γης.