Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Δεν παχαίνει (τελικά) το αντισυλληπτικό χάπι

Μύθος αποδεικνύεται η κοινή αντίληψη που θέλει το αντισυλληπτικό χάπι να αυξάνει το σωματικό βάρος των γυναικών. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτενμπουργκ που παρακολουθούσαν σχεδόν 2.000 γυναίκες για περίπου δύο δεκαετίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση του χαπιού και την πρόσληψη βάρους.

Αντιθέτως, οι μόνοι παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν το σωματικό βάρος ήταν το κάπνισμα και η αύξηση της ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα.

«Είναι σημαντικό να μάθουν οι γυναίκες ότι το χάπι δεν επηρεάζει το σωματικό τους βάρος, καθώς φοβούνται πραγματικά γι’ αυτό. Το γεγονός αυτό αποτελεί μάλιστα ανασταλτικό παράγοντα για τη χρήση του χαπιού» εξηγεί η ερευνήτρια Ινγκέλα Λιντ, η οποία επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο οι γυναικολόγοι να ενημερώνουν τις ασθενείς τους με ακρίβεια για τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες κάθε μεθόδου αντισύλληψης.

Από την ίδια μελέτη προέκυψε επίσης το συμπέρασμα ότι το αντισυλληπτικό χάπι είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντισύλληψης μέχρι την ηλικία των 29 ετών, ενώ μεταξύ 29 -32 ετών το προφυλακτικό αποδεικνύεται δημοφιλέστερο.

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να προτιμούν το σπιράλ. Από τους βασικότερους λόγους πάντως που οι γυναίκες εγκαταλείπουν το αντισυλληπτικό χάπι είναι επειδή φοβούνται την αύξηση του βάρους και την κυκλοθυμία που προκαλεί .
H stroumfita
www.espressonews.gr