Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμάται οτι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 80 δισ. ευρώ


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμάται οτι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 80 δισ. ευρώ, καθώς τα stress tests απέτυχαν να καθησυχάσουν την ανησυχία των επενδυτών για μια ελληνική χρεοκοπία και την ικανότητα των κυβερνήσεων να διασώσουν τα πιστωτικά τους ιδρύματα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, οι τράπεζες που απέτυχαν στα stress tests, εμφανίζουν συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων 2,5 δισ. ευρώ...
Ακόμη, σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove, περίπου 20 τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Οι αρχές δεν συμπεριέλαβαν στα tests το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας παρά το ότι τα CDS υποδηλώνουν πως οι επενδυτές το θεωρούν βέβαιο κατά 90%.
Χαρακτηριστικό είναι πως αναλυτής της Shore Capital, ο Gary Greenwood, ανακοίνωσε ότι τα tests δεν πρόκειται να πετύχουν να διασφαλίσουν τους επενδυτές, μέχρι οι κυβερνήσεις να θέσουν σε εφαρμογή έναν μηχανισμό που θα σταματάει τις τράπεζες που καταρρέουν, από το να βασίζονται σε κρατικά κεφάλαια.
«Η ΕΒΑ τεστάρει λάθος στοιχεία. Θα έπρεπε να εξετάζουν την ικανότητα της ευρωζώνης να στηρίζει τις τράπεζές της. Πρόκειται κυρίως για την ικανότητα των κρατών να διασώσουν τις τράπεζες, και ύστερα για το ποιος πρόκειται να διασώσει το κράτος», σχολιάζει αναλυτής της Societe Generale, ο Hank Calenti.
Από την πλευρά του ο Greenwood της Shore Capital, δήλωσε ότι «θα έπρεπε να εξετάζονται τα κράτη και όχι οι τράπεζες. Το μόνο πράγμα τελικά που μπορεί να δώσει κάποια ανακούφιση στις αγορές, είναι στοιχεία ότι τα κράτη έχουν καταφέρει να φτιάξουν τους ισολογισμούς τους».
Ο Cesar Molinas, πρώην επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Merrill Lynch, δηλώνει ιδιαίτερα σκεπτικός για το εάν όλη αυτή η διαδικασία θα έχει κάποιες θετικές συνέπειες. «Φαίνεται ότι είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων».
Περίπου 20 τράπεζες θα είχαν αποτύχει στα tests εάν δεν είχαν αυξήσει τα κεφάλαιά τους μέχρι τον Απρίλιο, αναφέρει η ΕΒΑ. Το κεφαλαιακό έλλειμμα θα είχε ανέλθει στα 26,8 δισ. ευρώ χωρίς τα επιπρόσθετα κεφάλαια.
Συνολικά, τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα αύξησαν τα κεφάλαιά τους κατά 50 δισ. ευρώ, στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΑ, Andrea Enria.
Αναλυτής της Mediobanca SpA προειδοποιεί ότι η ιστορία αύξησης των κεφαλαίων δεν έχει τελειώσει. «Τα tests δεν έχουν ησυχάσει την αγορά.Οι τράπεζες πρέπει ακόμη να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους για το ενδεχόμενο μιας κρατικής χρεοκοπίας».