Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει»



«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και σημειώνει ότι «είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος για την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη και..
περίπλοκη διαπραγμάτευση δεν χωρούν ανεύθυνες φωνές που καλλιεργούν τον φόβο, ποντάρουν στην αποτυχία και διαστρεβλώνουν την αλήθεια».



Ενόψει, μάλιστα, και της έκτακτης συνόδου κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, υπογραμμίζει ότι «κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Μέλημα παραμένει η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους, η κανονική καταβολή συντάξεων και μισθών, η προστασία των καταθέσεων» και προσθέτει: «Εμείς ως χώρα λάβαμε τις αναγκαίες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν. Τώρα είναι η ώρα να λάβει η Ευρώπη τις δικές της». Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, βάζει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα δίνει κρίσιμη μάχη και «όσοι μιλούν για εκλογές στην παρούσα συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να τη σύρουν σε επικίνδυνες εξελίξεις», ενώ υποστηρίζει πως ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, «έχει την πολυτέλεια να πολιτεύεται ανεύθυνα..."

Ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει «θεωρίες συνωμοσίας», λέγοντας ότι όσοι κρύβονται πίσω από αυτές δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει... «Δημοσίως και όχι παρασκηνιακά, μιλάω με τους πάντες για να προωθήσω τα συμφέροντα της πατρίδας μας», λέει, ενώ σημειώνει «πως κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν τον πατριωτισμό μου, ενώ πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μη ζήσει η χώρα μία τραγωδία». Αναφερόμενος στη διαφθορά δεσμεύεται ότι «θα χτυπηθούν αλύπητα φαινόμενα, όπως η ατιμωρησία των μεγαλοοφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων, τα κυκλώματα του ποδοσφαίρου, το λαθρεμπόριο καυσίμων» και επαναλαμβάνει, ότι αν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή «θα κάνουμε μια ακόμη τρύπα στο νερό».

Για τα δημοψηφίσματα, απορρίπτει τα περί τεχνάσματος λέγοντας ότι έχουν σκοπό να οδηγήσουν σε νέες δημοκρατικές κατακτήσεις για τους πολίτες. Τονίζει ότι κατανοεί την όποια αμφισβήτηση αλλά, όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν δέχομαι την επίθεση στους πιο βασικούς θεσμούς». «Η βία φέρνει βία», σημειώνει ο Γ. Παπανδρέου για να προσθέσει ότι «αν νομίζει κάποιος ότι η άσκηση βίας είναι με το αζημίωτο, αύριο θα βρεθεί θύμα της»...

Η αντίδραση της Ν.Δ.
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, ανέφερε:

"Όταν ο κ. Παπανδρέου λέει ότι πολιτεύεται υπεύθυνα τι εννοεί;


Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική, ότι επί 15 μήνες ήταν απών από κάθε διαπραγμάτευση και δεν έλεγε σε κανέναν στην Ευρώπη, ότι το μνημόνιο βουλιάζει τη χώρα στην ύφεση;

Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική, ότι επί 15 μήνες αρνιόταν πεισματικά να πάει στις Βρυξέλλες, όπως του ζητούσε επίμονα να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, και να ζητήσει τη μεταφορά της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδος στο τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ, ώστε να έχουμε κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων κατά 100% από την Ε.Ε., που θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά και λιγότερη ύφεση;

Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική να εκβιάζει λέγοντας ή μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία και να έρχεται λίγες μέρες αργότερα και να βάζει τη χώρα να κάνει ένα άλμα στο άγνωστο, θέτοντας θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας και προσπαθώντας ταυτόχρονα να την εξωραΐσει;

Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική την αδυναμία μείωσης του χρέους, εφαρμόζοντας την εύκολη λύση των φόρων και των οριζόντιων περικοπών, που προκαλούν ασφυξία, δεν μειώνουν το χρέος και το έλλειμμα και διαλύουν την ελληνική οικονομία;" αναφέρει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

"Υπεύθυνη πολιτική θα ήταν να αλλάξει, επιτέλους, την πολιτική του ο κ. Παπανδρέου, να φέρει μέτρα ανάπτυξης, για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως προτείνει εδώ και μήνες η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς.

Και κάτι βασικό. Υπεύθυνη πολιτική θα ήταν να αγωνιστεί ο κ. Παπανδρέου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους, χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών. Συμμετοχή, που συνεπάγεται την επιλεκτική χρεοκοπία.

Αλλά για αυτό θα πρέπει να κάνει κάτι, που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Να διαπραγματευτεί", αναφέρει ο κ. Μιχελάκης.