Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Βλεννόρροια-νέα απειλή

Μέχρι σήμερα γνώριζες πως η γονόρροια ή βλεννόρροια όπως ίσως την έχεις ακουστά είναι μια εύκολα αντιμετωπίσιμη και ιάσιμη λοίμωξη. Αν μάλιστα είχες προσβληθεί κι εσύ στο παρελθόν από το βακτήριο, το έχεις διαπιστώσει ιδιίοις όμασι. Τι άλλαξε τώρα; Υπάρχουν νέα δεδομένα;

Αρχικά είχες ανησυχήσει και μόνο στο άκουσμα της λέξης αλλά η διαβεβαίωση του γυναικολόγου σου για το ότι δεν πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό σε ανακούφισε. Σου συνταγογράφησε αντιβιοτικά που περιείχαν κεφαλοσπορίνες και η υγεία του κόλπου σου επανήλθε. Τα δεδομένα όμως μάλλον άλλαξαν καθώς πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέο «ανίκητο» στέλεχος της νόσου που δεν καταπολεμείται με καμία από τις υπάρχουσες θεραπείες.
Τι είναι η βλεννόρροια και ποια είναι τα νέα δεδομένα;
Η βλεννόρροια είναι από τις πλέον συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους – μετά τα χλαμύδια - στον κόσμο, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στην Ασία και την Υποσαχάρεια Αφρική. Μέχρι σήμερα θεραπευόταν εύκολα με αντιβιοτικά που περιέχουν κεφαλοσπορίνες, ουσίες που καταπολεμούσαν αποτελεσματικά τη λοίμωξη. Ενα μόνο χαπάκι ή ενέσιμη αγωγή καταπολεμούσε αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Πρόσφατα, ωστόσο, διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στην Ιαπωνία ένα στέλεχος πολύ ανθεκτικό στη θεραπεία με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά κάτι που εγείρει ανησυχία για την μετατροπή της νόσου από θεραπεύσιμη σε μη θεραπεύσιμη παγκόσμια απειλή.
Σουηδοί επιστήμονες που ανέλυσαν το νέο στέλεχος που βρέθηκε στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι επί δεκαετίες το βακτήριο στο οποίο οφείλεται η λοίμωξη έχει μεταλλαχθεί κατά τρόπο ώστε να είναι πλέον εξαιρετικά ανθεκτικό. Το νέο στέλεχος που φέρει την ονομασία ΗΟ14 δείχνει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αναπτύσσει μηχανισμούς αντίστασης σε όλα τα γνωστά μέχρι σήμερα φάρμακα για την αντιμετώπισή του. Το παραπάνω ενισχύει τον κίνδυνο η γονόρροια να μετατραπεί σε "υπέρ-ιό". Μάλιστα παρά το γεγονός ότι μόνο ένα κρούσμα έχει επιβεβαιωθεί, οι ειδικοί φοβούνται την εξάπλωση του βακτηρίου αν δεν βρεθούν σύντομα νέα φάρμακα για την καταπολέμησή του.
Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για την Υγεία σου;
Αν η λοίμωξη περάσει απαρατήρητη, οι κίνδυνοι για την υγεία σου είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων και η στειρότητα.
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα της νόσου είναι ότι τα συμπτώματα της χρειάζονται χρόνο για να γίνουν εμφανή. Οι μισές, άλλωστε, από τις γυναίκες που προσλαμβάνονται από την ασθένεια αγνοούν ότι έχουν γονόρροια για αρκετούς μήνες πριν τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους. Στην περίπτωση μάλιστα που η λοίμωξη εξαπλωθεί στη μήτρα και τις ωοθήκες τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα.
Πώς να προστατευτείς;
Αν και η ασθένεια δεν έχει εξαπλωθεί ιδιαιτέρα στην Ελλάδα, αυτό δε σημαίνει πως δεν χρειάζεται να λάβεις τα μέτρα σου. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, ιδίως όταν η θεραπεία καθίσταται δύσκολη υπόθεση ενώ η γονόρροια, όπως και όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, παραμονεύει και μπορεί να προσβάλει άτομα όλων των ηλικιών.
Εχοντας διαβάσει τα ανωτέρω, όπως καταλαβαίνεις, η πρόληψη κρίνεται απαραίτητη. Επειδή όμως δε ζούμε στην εποχή των γιαγιάδων μας όπου όλοι θα σύνεστηναν αποχή από το σεξ, εμείς συστήνουμε το ασφαλές σεξ, ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα οφέλη του σεξ γυρνούν μπούμερανγκ αν αυτό δε γίνεται σωστά. Κι επειδή οι πειρασμοί τώρα το καλοκαιράκι είναι πολλοί μην ξεχνάς να έχεις πάντοτε ένα προφυλακτικό μέσα στην τσάντα σου. Ποτέ δεν ξέρεις που και πότε μπορεί να χρειαστεί.
Επίσης, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι τακτικά το γυναικολόγο σου και να κάνεις όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο τουλάχιστον 340 εκατομμύρια νέα κρούσματα θεραπεύσιμων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων όπως η σύφιλη, η βλεννόρροια, τα χλαμύδια και οι τριχομονάδες, καταγράφονται σε άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών. Γι΄αυτό λοιπόν μην αμελείς να επισκέπτεσαι τακτικά το γιατρό σου διότι η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήριες!
www.womenonly.gr