Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο Χριστόφια, με την οποία ζητεί να τον απαλλάξει των καθηκόντων του.
Νωρίτερα, ο κ. Κυπριανού είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί στην Επιτροπή Άμυνας της κυπριακής Βουλής, όπου συζητούνταν το θέμα του δυστυχήματος στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους.
Από το πρωί πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από την κυπριακή Βουλή και αποδοκίμαζαν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους βουλευτές.
Οι περισσότεροι πολίτες, ήταν μαυροφορεμένοι και φωνάζουν συνθήματα όπως «Χριστόφια παραιτήσου, εσύ και υπουργοί σου», «Χριστόφια παραιτήσου, εγκληματίες ανίκανοι ερασιτέχνες».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας, εξαιτίας της έκβασης των διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά το 2009, οπότε η Κύπρος υποχώρησε στις πιέσεις και δέχθηκε να αποθηκεύσει τα κατασχεμένα εκρηκτικά στο έδαφός της. Ο κ. Κυπριανού έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνος για την πολιτική διαχείριση του ζητήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κομμάτων, προκειμένου να συζητηθεί η κυβερνητική κρίση και να βρεθεί μία συναινετική λύση.
Είναι η τρίτη παραίτηση στην Κύπρο, μετά τη φονική έκρηξη των αποθηκευμένων εκρηκτικών στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Αρχικά παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας, και εν συνεχεία ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης.
Σε σύσκεψη που είχε γίνει υπό πλήρη μυστικότητα στις 10 Φεβρουαρίου του 2011, για το θέμα της διαχείρισης των κατασχεμένων εκρηκτικών, που ρωσικών συμφερόντων πλοίο μετέφερε από λιμάνι του Ιράν στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, είχε υπογραμμίσει ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της Συρίας και του Ιράν».
Επίσης, δεν παρέλειψε τότε να εγκωμιάσει και να χαρακτηρίσει ως «σωστό» τον χειρισμό του όλου θέματος, «χωρίς να διαρρεύσει οτιδήποτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», με αποτέλεσμα να δεχθεί εγκωμιαστικά σχόλια από τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου.